Terug

Wat kan het effect van antidepressiva zijn op iemand die massages geeft?

Tjitske

Goedemiddag,  

Hieronder een aantal vragen waar ik tot nu toe geen duidelijk antwoord op heb gehad, ik kan hier ook weinig informatie over vinden. Ik ben momenteel in opleiding voor masseur en lees graag wat de ervaren masseur hierover weet.

Ik lees dat het slikken van antidepressiva een contra indicatie is voor het geven van massages. Waarom is dat? Is dat het middel op zich of de bijwerkingen die het geeft? Heeft het te maken met stoffen (of iets anders) in het lichaam? Wat kan dan het effect zijn van een massage bij iemand die dit slikt? Heeft dat soms ook te maken met soort massage of de massage technieken. Het rare is nl. dat ik ook tegenstrijdigheden hoor en lees bij het geven van mensen die depressies hebben. De ene zegt dat een massage een zodanige ontspanning te weeg kan brengen, die bij een depressieve persoon niet wenselijk is. Nl. de spanning die er bij die persoon aanwezig is, valt geheel weg en dat kan reden zijn om juist een zelfmoordpoging te doen. Aan de andere kant lees ik juist veel dat massages en de ontspanning/rust die het kan geven, juist goed en prettig is voor depresieve mensen.   Alvast hartelijk dank.


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hallo Tjitske,

 

ik ga proberen je vragen te beantwoorden, maar voordat ik dat doe geef ik je mijn vuistregel, namelijk "bij twijfel niet doen!" Als je twijfelt aan je eigen competenties om iemand (met welke problemen dan ook) te begeleiden bij de reacties die voort kunnen komen uit de massage, zou ik er niet aan beginnen.

M.b.t. massage zijn er een aantal contra-indicaties bekend die absoluut (koorts) of relatief kunnen zijn (spataderen). Maar zelfs daarover vind je verschillende meningen (over de mate waarin de contra indicatie absoluut of relatief is). Een en ander hangt af van de toegepaste massage, al dan niet toestemming van de behandelend arts en je eigen expertise.

Mij is de contra indicatie voor depressie niet bekend; ik behandel zelf veel mensen met depressieve klachten die soms ook medicatie gebruiken. Het is waar dat door de massage de client soms gevoelens bewust gaat ervaren die daarvoor onder de dikke deken van de depressie lagen. In zo'n geval is het noodzakelijk dat je het (bewustwordings-)proces wat door de massage in gang wordt gezet, kunt begeleiden. Je kunt je wellicht voorstellen dat iemand zich zonder een deugdelijke begeleiding na een intense aanraking erg alleen voelt staan en zich misschien nog kwetsbaarder of alleen of geïsoleerd voelt daarna. Als massagetherapeut moet je daar mee om kunnen gaan en dit proces goed kunnen begeleiden.

Daarnaast is het zo dat je door de massage de drainage bevorderd waardoor medicatie mogelijk eerder uitgescheiden wordt en iemand dus minder goed profiteerd van de voorgeschreven dosering.

 

Ik hoop dat je iets aan mijn bijdrage hebt?

Voor nu,

 

warme groet,

 

Helma Bruel


Antwoord van Shiatsu Massage Jordaan

Dag Tjitske,

 

Ik sluit me geheel aan bij bovenstaande reactie. Ken jezelf en je grenzen. Echter heb ik zelf een aantal keer mogen meemaken dat iemand juist minder medicatie is gaan slikken tijdens en waarschijnlijk door de Shiatsu Massages. De oprechte lichaamsaandacht brachten hen uit hun cirkel van de depressieve herhalende malende gedachten...  Vaak hadden ze zelf al een afkeer van de bijwerkingen van hun medicatie en stonden ze dus ook open voor een andere (gezondere?) ingang.

 

Dus, ik sluit me niet automatisch aan bij jouw literatuur. Als je me nog wat wilt vragen hierover doe dat gerust...

 

Succes met je opleiding! 

 

vriendelijke groetjes,

Marloes van Mensvoort