7 tips om geen stijve spierklachten meer te krijgen

7 tips om geen stijve spierklachten meer te krijgen

Stijve spierklachten komen niet zomaar. De sleutel tot herstel is begrijpen hoe een stijve spierklacht ontstaat. Je herstelt met meer begrip niet alleen sneller, je kan er zelfs voor zorgen dat de klacht helemaal niet meer terugkomt. Nieuwsgierig? Lees verder...

Een stijve spierklacht en een slecht herstelvermogen komt door een gebrek aan energie. Ga maar na! Een klein kind heeft energie voor tien, is soepel en herstelt snel. Naarmate we ouder worden, hoe minder dit wordt is de algemene overtuiging. Hoe zit het dan met vitale tachtigers? Het geheim van een vitale tachtiger is een positieve energiebalans. Een groot aantal mensen rijden in hun leven als het ware op lege fietsbanden. Pomp ze op die banden, dat rijdt toch veel lekkerder?

De volgende aandachtspunten zijn van belang:

• acceptatie van de huidige situatie (kunnen spelen met wat er momenteel gaande is),

• een goede arbeid/rust verhouding (naast je werk en huishouden nog zin hebben in iets),

• voldoende nachtrust (uitgerust zijn en lichtvoetig je bed uit kunnen komen),

• voedzaam voedsel (energie ervan krijgen),

• voldoende vocht (heldere urine),

• voldoende beweging (aantrekking ernaar voelen),

• en zin in je leven ervaren (het leven als kans zien om jezelf te ontwikkelen).

1. Acceptatie

Sta eens stil bij jezelf en stel de volgende vraag: Accepteer ik mijn huidige fysieke toestand? Neen? Geef er aandacht aan. Je zult merken dat met voldoende acceptatie je beter in je vel gaat zitten. In de weerstand blijven blokkeert, sluit jezelf af en kost energie. Herken je deze neiging? Ga hier niet in mee. Doorvoel liever de aanwezige gedachtes en emoties, ernaar kijken zonder er iets van te vinden. Observeren in plaats van analyseren. Als sneeuw voor de zon smelten ze, je ontzenuwt het. Bekend mee? Er ontstaat (meer) ruimte in jezelf en je kunt gaan spelen met wat er momenteel gaande is.

2. Arbeid/rust verhouding

Zorg in je dagelijks leven voor een goede balans tussen arbeid en rust. Is dit een uitdaging voor je? Stel jezelf dan de vraag: Wat in mijn leven voegt toe? Deze kunnen onderscheiden, hiervoor kiezen en het overzicht bewaren. Maakt dat je een goede arbeid/rust verhouding kan creëren en onderhouden. Ga ervoor! Er zijn veel mensen die geen zin hebben om naar de sportschool te gaan. Werk niet. Er zijn voldoende mensen die met tegenzin naar hun werk gaan. Maakt je ziek. Genoeg mensen die al lang niet meer van hun partner houden. Kom je niet verder mee. Wat wel werkt, is datgene aandacht geven waar je blij mee bent, ook al denk je eraan. Dat helpt om je grenzen aan te voelen en om je uit te kunnen drukken. Zeer belangrijk! Is dit proces nog niet zo gemakkelijk voor je? De andere suggesties worden belangrijker. Met het genereren van voldoende energie zal je beter kunnen ervaren wat je drijfveren zijn. Kom uit de overlevingsstand en laat je stem van je hart spreken.

3. Nachtrust

Zorg dat je voldoende slaap krijgt! Een uitgerust mens telt voor twee. Essentieel om lichtvoetig uit je bed te kunnen stappen. Kan je niet in slaap komen? Wat maakt het uitdagend om in slaap te komen? Ga je te laat naar bed? Waarom stap je laat je bed in? Maak keuzes hierin. Kan je kiezen voor datgene wat energie geeft en spanning oplost? Het is maar waar je toe aangetrokken wordt. Wees geen slachtoffer van de omstandigheden, neem de leiding.

4. Voedsel

Eet voedzaam voedsel, energie ervan krijgen is de maatstaf:

• Ken je het gezegde: Je bent wat je eet? Wanneer je je goed voelt, ga je automatisch op zoek naar voedingsmiddelen die gezond zijn. Als dat niet het geval is, vind uit waarom. Hoe meer je hiervan op de hoogte bent. Hoe meer opties je krijgt. • Een handig hulpmiddel is om de pH-waarde van je urine te meten. Het lichaam produceert een zure afvalstof na vertering van suikers, vlees, koffie, alcohol, granen en kaas. Via groenten en water, een basisch afvalproduct. Het beste voor de gezondheid is een pHneutrale testuitslag. Heb je hier ooit van gehoord? Wanneer het lichaam een teveel aan afvalstoffen te verwerken heeft, kunnen de nieren, de longen en de huid het niet meer aan. Het lichaam slaat het teveel aan afvalstoffen op bij weefsels zoals spieren, pezen, onderhuids bindweefsel, kraakbeen en botten. Over het algemeen produceert ons westers voedingspatroon zure afvalstoffen. Wat denk je dat er gebeurt als zure afvalstoffen door omstandigheden in het lichaam achterblijft? Na verloop van tijd zal het zuur kraakbeen aantasten en kan het zelfs kalk uit de botten halen. In deze omstandigheden verbruikt het lichaam extra energie. Controleer daarom de pHwaarde van je urine en pas je voedingspatroon erop aan. Het zal je gezondheid en energiehuishouding verbeteren. Meer informatie over dit onderwerp kan gevonden worden op de volgende website.

5. Vocht

Drink voldoende vocht om goed te kunnen functioneren. Diverse wetenschappelijke organisaties adviseren gemiddeld zo'n twee liter per dag. Kijkend naar het weer, je sport en verdere fysieke en mentale inspanningen kom je daar dan op uit? Bovendien, het drinken van koffie, een aantal theesoorten en alcohol voert vocht af. Een uitdagende puzzel, nietwaar? Laten we eens kijken naar een manier om deze puzzel eenvoudiger te maken. Een uitstekend middel is om de helderheid van je urine en de homogeniteit van je ontlasting te controleren. Is alles in orde? Dan drink je genoeg water. Ga verder af op je gevoel.

6. Beweging

Geef aandacht aan je lichaam, maar let op dat je een vorm van beweging beoefent waar je jezelf in kwijt kunt. Word je blij van wandelen in de natuur? Ga ervoor. Als je op deze manier bezig bent, is het beter voor je gemoedstoestand en het effect op langer termijn dan het doen vanuit een moeten. Als je er heil in ziet, ga regelmatig rekken en strekken. Waarom? Je kunt een stijve spierklacht in vroeg stadium aan voelen komen en je zult merken dat het rekken en strekken werkt wanneer je er vroeg bij bent. Pak een tennisbal of een foamrol als je voor een lichaamsdeel geen oefening kan bedenken. Ga tegen een muur staan of op de grond liggen. Plaats de tennisbal of foamrol tussen de muur of de grond en concentreer je op het lichaamsdeel dat aandacht nodig heeft. Rol zachtjes heen en weer en gebruik zoveel druk als je kunt tolereren. Een massagegun of spijkermat zijn ook effectieve hulpmiddelen. Masseer je jezelf of je partner weleens? Ook dat kan helpen.

7. Zin in het leven

Bovenstaande suggesties helpen je voor (meer) openheid en energie. Je vitaliteit verbeterd zich. Ervaar je het al? Met een lege energietank hebben we niet veel zin in dingen. Een mooi voorbeeld is vakantie vieren. Als we kijken naar het gevoel van vrijheid en zin hebben in van alles tijdens een vakantie. Wat maakt dat dit gevoel verdwijnt als je terugkomt? Wat te denken van neigingen, valkuilen, blinde vlekken, begeerte, goede tijden, slechte tijden en de wet van Murphy. Ze zijn er om van te leren. Observeren in plaats van analyseren. Observeren geeft je energie. Laat alles in je leven een kans zijn om jezelf te ontwikkelen. Zo heeft het leven zin: je wordt alleen maar bewuster van jezelf en kom je nog meer in je kracht. Bevrijd jezelf! Heb je hiermee hulp nodig? Tijdens het masseren kan ik je helpen.

Warme groet, Thijs Punt (Het MassagePunt)

Op December 6, 2023