Artikel afbeelding

Lastig om te ontspannen als je thuis werkt

'Ik vind het zo lastig om, als ik thuis werk, van mijn pc weg te lopen, even te pauzeren of niet afgeleid te raken van alles wat er om me heen gebeurt'. Als ontspanningsmasseur aan huis, hoor ik dit mijn klanten, maar evengoed ook anderen in mijn omgeving steeds vaker zeggen. En, ik hoor je! Op het werk is het nou eenmaal focus op werk, taken en collega's. Maar thuis, oh wat veel afleidingen.

Als je links van je pc kijkt, zie je daar toch wat rommel liggen. 'Hmmm het werd tijd dat ik dat eens opruim.' Kijk je rechts dan zie je de kat aan komen lopen, die het heerlijk vind om je te knuffelen en op je toetsenbord te gaan liggen. Loop je naar het toilet, denk je, 'ik kan de was ook nog wel even aan zetten'. Haal je je koffie in de keuken, zie je de afwas in je ooghoek. Tja, dat huishouden gaat ook gewoon door.

En dan komt je kind toch nog even iets aan je vragen. Over huiswerk, een nieuw kunstje, school-stress. Niks zeggen is ook zo wat he?

En dan hoor ik tijdens mijn massage-afspraak bij mijn klant thuis; 'ohhh hier ben ik ZO aan toe!' 'Ik kan dit ZO goed gebruiken'.

En dan vraag ik me af. waaróm trek je dan niet eerder aan de bel? Als je namelijk van de behandeltafel af komt, dat gevoel, weet je wat ik bedoel? Dat wil je toch niet te lang missen? Dat gevoel, dat kan je langer aanhouden dan je nu wellicht denkt. Je kan je nóg langer ontspannen voelen, nog langer vanuit een rustige staat functioneren. Dat is te leren. Maar ja, dan neemt de 'waan van de dag' het wel weer snel van je over. Ik weet hoe dat gaat.

En je weet hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf te nemen, je weet hoe het kan helpen bij de klachten die je krijgt van werken achter je laptop. Totaal niet ergonomisch verantwoord namelijk. Maar het is best een drempel om dan toch weer tijd voor jezelf te creëren. En die nek of schouder klacht? Ach, die heb je nu al zo lang. Kan dat weekje (is stiekem alweer enkele weken geworden) er ook nog wel bij. Hoor je wat je zegt?

Laat dit dat nog even een wakker-word moment zijn. Het is echt tijd!
Tijd om tijd voor jezelf vrij maken,
Tijd voor rust,
Tijd voor ontspanning.

En wat nou zo mooi is, als dat in je eentje dus te lastig is, dan is een ontspanningsmasseur jouw stok achter de deur! Je blokt tijd voor de afspraak in je agenda. Die tijd, jouw tijd, pakt niemand op dat moment dan van je af. En geen excuses meer onder de afspraak uit te komen. En je kan volledig tot ontspanning komen. Dus, uitstelgedrag? Wat is dat? Tijd om weer te ontspannen!

Op May 8, 2021