Artikel afbeelding

De sfeer van massage op Bali

Bali - Indonesië: Massage uit hart van Azië

Indonesië moet je voelen wordt wel eens gezegd, en ik ben het ermee eens. Soms zijn dingen niet te omschrijven, zo ook de sfeer en de mystiek van Bali. De sfeer van Bali is nauwelijks te evenaren hier, maar het zomerse weer en de aangename temperaturen helpen.

Waarom is de sfeer van massages op Bali zo speciaal? Het is een combinatie van het totaal: de warmte, de geuren, de rust en vriendelijkheid van de mensen. Rust moet je ook wel hebben, anders ga je het erg warm krijgen in het tropische klimaat.

Het is negen uur in de morgen. De thermometer staat op een aangename 29 graden. Een welige begroeiing is overal aanwezig. Bananenbomen groeien langs het pad dat ik moet volgen naar de Spa, die prachtig is gelegen langs het dal met in de diepte een riviertje. De bananenbomen zijn verzadigd met water door de regenbui van gisteravond, grote bananenbladeren hangen met druppels aan de bladranden over het pad. De Spa ziet er anders uit dan we hier verwachten met de aanduiding van Spa. Er is geen groot helblauw zwembad of jacuzzi; een Spa in Indonesië is een professioneel, vaak niet al te groot maar tenminste enigszins luxueus wellness- en massagecentrum zoals dat bij veel hotels aanwezig is. Professioneel, dat wel. De massagesalons langs de straat zijn er ook veel te vinden, maar vaak toch van een ander kaliber. Tja, alle waar naar zijn geld.

De van donker hardhout gemaakte massagebank staat prominent opgesteld in de ruimte met een zacht kussen en afgedekt met een sarong, de typische Indonesische omslagdoek van prachtige stof, vaak kleurige batik. Langs de kant staat een sidetable van hetzelfde donkere hout. Olie met een heerlijke geur wordt door een klein kaarsvlammetje warm gehouden. De vloer bestaat uit glanzende tegels, aan de open kant van de ruimte afgebakend met witte kiezels. Bali heeft een tropisch klimaat dus koud is het zelden. Beneden 23 graden begint men langzaamaan te klagen over kou, maar het komt zelden voor. De spa is daarop aangepast. In feite zou een dak tegen de regen voldoende zijn, ware het niet dat men ook de nodige privacy wil bieden. Deze spa is een ruimte met drie gesloten wanden en één kant open waar een prachtig uitzicht is over het dal met in de diepte het kletterende water.

De open ruimte met de donkere klassieke massagetafel geeft een traditionele uitstraling, totaal anders dan we in Nederland verwachten en gewend zijn bij massage. Een ruimte met witte wanden en een perfect klimaat met airco is het niet. Een airco is ook zinloos hier; als een levend schilderij heeft het donkergroene dal een open wand in de ruimte afgedwongen en laat de vochtige warmte met een stelend briesje af en toe binnen. De frisse geur van de planten en bomen in het dal zijn soms vermengd en een vleugje van het wierookstokje dat in de vroege morgen al is aangestoken. Boven in het rieten dak draait langzaam de grote fan die rustig maar vastberaden een prettige luchtstroom geeft ter verkoeling. Ideaal zonder airco met deze temperatuur? Het is Indonesië, we moeten het ermee doen, de fan is hier het hoogst haalbare zelfs in de meest luxe omgeving en het hoort erbij. De klassieke inrichting met het donkere hout, de glanzende tegels, het wonderbaarlijke uitzicht, de vochtige warme lucht met al zijn geuren en de langzame fan aan het dak... een gevoel van weldaad maakt zich van mij meester en brengt mij in een sfeer die Bali zo uniek maakt.

Op June 29, 2020