Houdt angst jou tegen?

Houdt angst jou tegen?

5 angsten die je tegenhouden om van start te gaan met jouw eigen bedrijf.

Ik weet hoe het voelt, je bent enthousiast over een idee of product en vanbinnen weet je zeker dat dit jouw moment is. Je wilt jouw ondernemersidee naar een hoger niveau tillen en iets geweldigs creëren. Maar dan slaat het toe, angst en twijfels – de monsters beginnen te praten in je hoofd. Bij Zonnevlecht Opleidingen hoor ik verschillende soorten angst en twijfel bij cursisten en studenten. Overtuigingen dat het niet gaat lukken, moeilijk is, dat jouw idee of plan niet goed genoeg is. Ook al weet ik dat het overwinnen van angst en twijfels moeilijk kan zijn, en dat het tijd kost, ik wil je laten weten dat het je gaat lukken. Bij de start van mijn bedrijf heb ik dezelfde angsten, twijfels en monsters in mijn hoofd gehad, en nu nog als een mooi nieuw plan vormt krijgt in mijn hoofd. Door dit alles te overwinnen, en ervoor te gaan, zal je zo veel mooie momenten beleven, inclusief het starten of laten groeien van je eigen bedrijf!

Om die reden wil ik graag de 5 grootste angsten met je delen wat jou ervan kan weerhouden om de volgende stap te nemen, om te doen wat echt belangrijk voor je is.

Angst nummer 1- Ik weet niet alles over het starten van een eigen bedrijf. 
Dit is vaak een van de grootste angst. Velen denken dat ze niet genoeg weten over het starten van een eigen bedrijf om daadwerkelijk van start te gaan. Niets is minder waar, er zijn voorbeelden genoeg te noemen van (grote) ondernemers die geen management diploma hadden, sommigen hadden niet eens hun middelbare school afgemaakt (Steve Jobs) en toch hadden ze een succesvol bedrijf. 

Angst nummer 2 – Ik ben te oud een eigen bedrijf te starten. 
Je bent nooit te oud om je droom achterna te gaan. Velen van ons lopen al langere tijd rond met het idee “is dit het nou”. Wil ik mijn huidige werk blijven doen tot aan mijn pensioen, of wil ik gaan doen waar ik echt gelukkig van word. Leeftijd mag je nooit weerhouden om je dromen waar te maken. Juist het tegenovergestelde, ben je wat ouder? Geweldig, dan heb je ook meer levenservaring en meer kennis om op de juiste wijze van start te gaan met jouw bedrijf.

Angst nummer 3 – Ik heb genoeg passie voor mijn bedrijf maar ik kan niet verkopen. 
Toen ik net begon met mijn bedrijf zei ik altijd “ik ben een massage therapeut, geen autoverkoper”. Ik vond het lastig om mijn kennis en kunde te verkopen, prijzen te noemen, en mezelf te laten zien. Ik was gepassioneerd over mijn werk maar vond dat ik niet commercieel mocht zijn in dit vakgebied. Maar zonder commercie geen bedrijf. Door gepassioneerd te praten over jouw bedrijf en wat je doet in jouw bedrijf en hoe je jouw cliënten kan helpen “verkoop” je zonder dat een verkooptrucje is. Dat werkt!

Angst nummer 4 – Het starten van een bedrijf kost veel geld. 
Dit is een van de grootste vergissingen over het starten van een bedrijf. Ik kan je meteen vertellen dat het starten van een bedrijf niet veel geld hoeft te kosten. Als je bereid bent om jouw tijd, energie en passie te investeren in jouw bedrijf, kan je van start gaan met een kleiner budget. Maar ik denk dat je dit zelf ook weet, vaak is dit een reden die wordt aangehaald om niet te starten met jouw bedrijf – de “ja maar” (dus nee) onder de angsten. Het starten van een eigen bedrijf is een investering, dat is belangrijk om te weten. En natuurlijk zijn er risico’s aan het ondernemerschap, maar als je een duidelijk budgetplan maakt wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Focus niet op de kosten, focus op wat je gaat ontwikkelen, verdienen en bereiken. 

Angst nummer 5 – Er zijn al zo veel massagepraktijken. 
Deze angst is bijna een cliché geworden. De wortels van deze angst liggen in het niet geloven in jezelf. Dit is dan ook vaak de lastigste angst om te overwinnen. Het heeft zeker zijn voordelen als je de eerste bent. Maar even “afkijken” bij iemand anders kan je meer kracht geven, kracht om zelf van start te gaan. Jij bent uniek, er is niemand zoals jij en die zal er ook niet komen. Ook jouw bedrijf is uniek, start met DAT te geloven!

Als er een ondernemersidee is wat jou niet loslaat en in je hart weet je dat dit voor jou bestemd is, ga er dan voor. Spring erin met de volle overtuiging dat het jou gaat lukken.

Ik hoop dat ik de angsten weg heb kunnen nemen die jou ervan weerhouden om een prachtig bedrijf te starten, JOUW bedrijf. Het is het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal, laat je een bericht achter hieronder?

Heel veel succes met creëren. 
Pauline Trum 
Zonnevlecht Opleidingen 

Op February 27, 2020