4 tips om de hygiëne in je massagepraktijk te verbeteren
We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat een goede hygiëne belangrijk is voor het succes van je massagepraktijk. Als massagetherapeut heb je een grote verantwoordelijkheid: je dient namelijk een werkomgeving te creëren waarin ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën en schimmels geen schijn van kans krijgen.
Als massagetherapeut staat je lichaam direct in contact met de huid van je cliënten, waardoor het risico op besmettingen en ziektes van de ene op de andere persoon enorm groot is. Een goede hygiëne in je massagepraktijk hoort daarom een topprioriteit te zijn!
Echter blijkt dat persoonlijke verzorging en hygiëne in de massagepraktijk niet voor iedereen hetzelfde betekent. In dit artikel geven je wat tips over dingen waar je aan kunt denken.
Tip: Als massagetherapeut mag je ook van je cliënten verwachten dat zij persoonlijke hygiëne serieus nemen, gezien dit ook jouw persoonlijke gezondheid kan beïnvloeden. Stel daarom een lijst met huisregels m.b.t. persoonlijke hygiëne op die je aan iedere nieuwe cliënt voorlegt.
1. Zorg voor een schone massageruimte
Misschien dat het al wel vanzelfsprekend is, maar zorg ervoor dat je massagepraktijk regelmatig en zorgvuldig wordt schoongemaakt. Reinig je massagespullen, zoals je massagetafel of massagestoel, grondig en desinfecteer deze.
Maak gebruik van de juiste accessoires die helpen om de hygiëne in je massageruimte te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van (wegwerp) hoofdsteun hoesjes of een hoeslaken voor de massagetafel.
Ook voor het gebruik van massage oliën en lotions is het belangrijk dat je hygiëne serieus neemt. Als je per ongeluk te veel massage olie hebt gepakt is het belangrijk dat je deze niet terug in het flesje / container stopt. Werk enkel met dichte containers / flesjes die beschikken over een pompmechanisme en desinfecteer deze regelmatig.
2. Was textiel minimaal op 60ºC
De grote berg was is wellicht een van de grootste kopzorgen van een massagetherapeut, maar toch moet deze taak met uiterste zorg gebeuren. Was massagehanddoeken, hoeslakens en dekens altijd minimaal op 60ºC, zodat ziektewerkers het niet overleven.
Wil je ’s avonds of in het weekend snel even een wasje draaien en deze er maandagochtend of de ochtend erop er snel uithalen om te drogen? Dan is dat geen goed idee, een vochtige omgeving is namelijk een broeinest voor bacteriën en schimmels
Zorg ervoor dat je al het textiel na het wassen meteen goed droogt en werk nooit met spullen die nog vochtig zijn.
3. Was je handen, armen en ellebogen regelmatig
De beste manier om de verspreiding van ziektes te voorkomen als massagetherapeut is door je handen regelmatig te wassen. Voor en na iedere behandeling! Maak gebruik van desinfecterende zeep en was je handen, armen en ellebogen!
Volgens het RIVM is dit de juiste manier om je handen te wassen:
- Maak je handen goed nat
- Neem wat vloeibare zeep uit een pompje
- Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zodat je handen volledig zijn bedekt met zeep
- Wrijf hierbij ook alle vingertoppen in en wrijf ook tussen de vingers
- Spoel de zeep zorgvuldig af
- Droog je handen af (vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers!)
4. Zorg dat je persoonlijke hygiëne hoog in het vaandel staat
Deze laatste tip is vanzelfsprekend en komt voor een groot deel overheen met de derde tip van dit artikel. Alleen zijn er nogal wat verschillen over wat mensen verstaan onder een goede persoonlijke hygiëne zoals eerder aangegeven. Hierbij een paar tips om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:
- Knip en / of vijl je nagels
- Doe lange haren in een staart of knot
- Poets je tanden: een frisse adem is belangrijk als massagetherapeut!
- Draag iedere dag schone kleding en help altijd een extra set ter beschikking
- Douche dagelijks
- Doe sieraden af
- Let op je deodorant gebruik
- Pas op met kleine wondjes aan je handen / armen
- Maak gebruik van een zweetband als je last hebt van overmatig zweten
- Werk niet wanneer je ziek bent
Een goede massagetherapeut is bekent met deze voorschriften en dient deze te volgen. Op die manier wordt een goede gezondheid en het welzijn van de cliënten tijdens een behandeling verzekerd!
Op November 26, 2019