Artikel afbeelding

Thaise massage van de fascia

Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden
Vaak zijn we gewend om pijn als een signaal te registreren dat er op die plek iets mis is en vestigen we tijdens de behandeling de aandacht op het pijnlijke gebied. Soms is dit echter niet de meest effectieve behandeling en ligt de oorzaak elders.

Ooit hoorde ik de uitspraak: “Het zijn de slachtoffers die om hulp roepen, niet de daders.” Want ondanks dat een gebied pijn doet, hoeft deze niet altijd de oorzaak van de pijn te zijn. Hoe dat komt? Doordat in ons lichaam alles met elkaar in verbinding staat. Via de spieren, botten, gewrichten, zenuwbanen, bloedvaten, meridianen en de fascie. Een verhoogde spierspanning t.h.v. de nekwervels kan bijvoorbeeld een zenuwinklemming geven met uitstralingsklachten naar de arm. De arm doet pijn, de oorzaak zit in de nek.

Thaise massage is altijd gericht op het grotere geheel
Omdat alles met elkaar in verbinding staat, wordt bij de Thaise massage altijd heel het lichaam behandeld. De spieren, gewrichten, botten, zenuwbanen, fascia, bloedvaten, meridianen, alles komt aan bod. De “dader” kom je daardoor vanzelf tegen. En met een beetje kennis, inzicht en ervaring kun je van te voren al vrij goed inschatten waar deze zich bevindt. Zodat je niet teveel tijd verspilt aan gebieden in het lichaam die al soepel en vitaal zijn voordat je de “dader” hebt gevonden.

In dit artikel ga ik dieper in op de fascie , omdat de fascie bij veel behandelingen nog niet de aandacht krijgt die het verdient. Terwijl de fascie alles met elkaar verbindt, waardoor de oorzaak van een klacht elders in de fascie kan liggen. En Thaise massage een erg goede methode is om veel fascia gerelateerde klachten te verhelpen. Daarover later meer. Nu eerst meer uitleg over de fascie. Wat is dat, wat doet het en waarom Thaise massage een goede ingang is om fascie te behandelen.

Fascie, wat is dat?
Fascia is een bijzonder bindweefsel dat in en rondom spieren, botten en gewrichten ligt. Fascia geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

Het is het suikerspin-achtige weefsel dat wetenschappers eeuwenlang hebben weggeschrapt om de anatomie van onze botten en spieren beter te begrijpen. Slechts de afgelopen decennia begint het besef te komen dat fascie ook een belangrijke rol speelt in het lichaam en haar communicatie. Het vormt een netwerk in en rondom onze spieren, ligamenten, organen, botten en kraakbeen . Fascie is eigenlijk één groot orgaan dat alles met elkaar verbindt.

Een verharding van de fascie in een spier/ligament/orgaan/etc heeft invloed op een veel groter gebied. Hierdoor kan een verkleving van de fascie in een gebied ergens anders in het lichaam voor klachten zorgen. De werkelijke biomechanica van ons lichaam is hierdoor meer samenhangend, minder geïsoleerd en veel complexer dan de meeste traditionele bewegingsdeskundigen denken.

De functie van fascia
Onderzoeken wijzen uit dat de fascie een belangrijke en wellicht cruciale rol speelt bij verschillende functies in het lichaam.
Zo wordt de fascie o.a. in relatie gebracht met de volgende functies:

  • Mechanische steun, stabilisering en beweging;
  • Stofwisseling tussen bloed en organen;
  • Krachtoverdracht naar omliggende structuren;
  • Krachtgeleiding via ligamenten of peesvliezen;
  • Bescherming tegen druk;
  • Scheiden van structuren.

Fascie bestaat voor een groot deel uit gebonden water
Water is een belangrijke extracellulaire component van bindweefsel. Ongeveer 2/3 van de fascie bestaat uit water. Deze “coating” van water draagt bij aan de glijbaarheid van de fascie. Inactiviteit en veroudering hebben beide effect op de bindingskwaliteit van water in ons bindweefsel. Lagen worden minder glijbaar en kunnen verkleven.

Bewegenis dus essentieel om het waterreservoir op pijl te houden. Zonder beweging droogt het reservoir uit waardoor ons lichaam stijver wordt, de veerkracht plus de stofwisseling verminderd. Daarmee ontstaan op de lange duur allerlei klachten en worden we kwetsbaarder voor blessures.

Thaise massage van de fascie
De klassieke Thaise yogamassage bestaat uit een combinatie van acupressuur, massage en aan de yoga ontleende strekkingen. Met name de strekkingen hebben een positieve invloed op de fascie. Zoals hierboven geschreven zorgt bewegen immers voor watertoename, essentieel voor goed werkende facsia. Door de strekkingen breng je letterlijk het lichaam weer in beweging en verbeter je dus rechtstreeks de kwaliteit van de fascie en alle weefsels waar de fascie in en omheen liggen.

Zowel de strekkingen als Jap Sen verbeteren dus de wateropname in de fascia. Hierdoor verbetert de stofwisseling (aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen), de elastisiteit van ons weefsel en de mate waarin krachtoverdracht binnen en tussen spieren, gewrichten, ligamenten etc optimaal plaats kan vinden. Met andere woorden we blijven langer vitaal. Het is niet voor niets dat Thaise massage wel wordt vergeleken met een grote onderhoudsbeurt voor je lijf. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het positieve effect van Thaise yogamassage op je spieren, gewrichten, botten, zenuwbanen, energiedoorstroming en geest!

Wil je een keer een Thaise massage ondergaan? Kijk dan op onze site onder de button Thai Dee massagetherapeuten wie er bij jou in de buurt woont. Wil je deze bijzondere massagevorm graag zelf leren, dan zijn onze eendaagse massagecursussen wellicht een mooie eerste kennismaking.

Op December 4, 2018