Artikel afbeelding

Shantalamassage en haar vele toepassingen

Shantalamassage is een oorspronkelijk uit India afkomstige vorm van totale lichaamsmassage voor baby's. Het heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld als ontspanningsmassage voor jong- en oud.

Door deze wijze van masseren, waardoor in het neurologische systeem, de hormonen oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) en serotonine worden aangemaakt, kan er een diepe ontspanning van lichaam en geest worden ervaren. Deze massage is ook aan te leren door hen die ervoor openstaan. Ga hiervoor altijd naar een gespecialiseerde Vakdocent Shantalamassage.

Shantalamassage & gehechtheid

In het kader van hechting cq, gehechtheid, wordt het belang benadrukt van het contact tussen ouder en kind in de eerste, zo belangrijke 4 levensjaren (eigenlijk al beginnend vóór de geboorte) Deze wijze van aanraken kan handvatten geven tot (hernieuwd) contact, wat doorwerkt in de verdere ontwikkeling van baby naar volwassene. Nabijheid en een gevoel van geborgenheid is daarbij van groot belang. Ook voor volwassenen die dit contact in hun jonge jaren hebben moeten ontberen, kan deze wijze van masseren een gevoel van geborgenheid en “er mogen zijn” geven.

Shantalamassage & Speciale Zorg

Binnen de zorg voor kinderen met een (meervoudige) beperking, is, naast het bieden van ontspanning, (de opbouw van) het contact tussen de massagetherapeut en de cliënt van wezenlijk belang. Ook kan er in samenwerking met de ouder(s) en/of begeleiders worden toegewerkt naar een versteviging van de onderlinge band. Het kan handvatten geven, hoe om te gaan met aandacht tijdens verzorgingsmomenten.

Shantalamassage & Kanker

Kanker is een aangrijpende ziekte; je leven staat plotseling totaal ondersteboven. Niets is meer vanzelfsprekend; je komt in een molen terecht van diverse (nare) onderzoeken, ziekenhuisbezoeken en medicatie. Dit doet veel met je lichaam ; het vergt energie. De ziekte en alles daarom heen heeft een grote impact, op zowel lichamelijk en geestelijk niveau. Ook voor je directe omgeving is het een moeilijke tijd en iets wat zij een plekje moeten geven. Soms heb je het gevoel, dat je geleefd wordt, in plaats dat jij leeft.

Juist, omdat het lichaam al zo hard moet werken om tegen deze ziekte te vechten, verdient het een massage!

De ritmische Shantala-massage is daar bij uitstek geschikt voor,als niet-eisende massage (geen knedingen ed) en kan doorgaans naast alle behandelingen zonder ongewenste neveneffecten gegeven worden (uiteraard wordt hierbij naar het advies van de huisarts, oncoloog en andere behandelaars geluisterd)

Shantalamassage, gaat uit van “zorgen voor”; het heeft een kalmerende invloed, bij meer angstige gevoelens. De massage heeft een omhullend effect en geeft geborgenheid, kan zowel met (neutrale) olie als over de kleding heen gegeven worden.

In de behandelingsfase met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie, kan deze vorm van massage prettig zijn als pijndemping.

In de controleperiode na het behandeltraject moet er om de zoveel weken naar het ziekenhuis terug worden gegaan. Dat zijn momenten van spanning en onzekerheid, maar is tegelijkertijd ook een periode, waarin je de regie over je lichaam en daarmee je eigen leven weer terug, in eigen handen krijgt.

Deze vorm van massage, kan dan, na alle nare behandelingen, een rol spelen bij zelf-acceptatie en weer houden van en vertrouwen op je eigen lijf. Een andere manier van aanraken ervaren, dan alle nare medische behandelingen, die je hebt doorstaan.

Naast diepe ontspanning kan er ook meer energie en alertheid worden gevoeld; er wordt gewerkt via de energiebanen.

Shantalamassage & Palliatieve zorg

Binnen de palliatieve zorg (mn in het verpleegtehuis en in de thuissituatie) en specifiek ook mensen in het laatste stadium van bivoorbeeld een ziekte als kanker, kan er dmv massage inggaan worden op ieders behoefte, het kan verlichting brengen en het kan meehelpen, emoties vrij te laten en mentale rust te creëren.

Soms is dan alleen nabijheid, of gebruik maken van de zgn. ‘rustgevende greep’, op het voorhoofd, al voldoende.

Delft, 15 november

Op November 15, 2018