Artikel afbeelding

De magie van aanraking

Regelmatige aanraking is niet voor iedereen vanzelfsprekend maar hoort wel bij de eerste levensbehoeften. Aanraking heeft z’n terechte plek in de basis van de piramide van Maslow. In mijn praktijk viel laatst een paar keer de term ‘huidhonger’, de huid die honger heeft naar aanraking. Aanraking is zo ook een voeding voor het lijf. Massage is een veilige setting om eens bewust aangeraakt te worden en in die behoefte te voorzien. Iets wat je jezelf mag gunnen.

Chemie & Magie

Maar wat gebeurt er nu, daar waar je door een hand aangeraakt wordt? Ontelbare huidsensoren worden gestimuleerd en deze signalen worden aan de hersenen doorgegeven. Daar wordt de hypothalamus aan het werk gezet om het hormoon oxytocine te produceren. Dit verhoogde oxytocine gehalte laat stress en emotionele reacties afnemen en draagt bij aan een heerlijk gevoel van vertrouwen en verbondenheid.

De beleving kan haast magisch zijn. Je lijf kan zich overgeven en ontspannen. Je voelt dat je uit je hoofd gaat weer beter in je lijf komt. Door ergens aangeraakt te worden gaat je aandacht naar die plek toe. Je ziel kan dan als het ware verder in je lijf incarneren, je kunt je lijf beter gaan bewonen. Je wordt beter geaard en hoe beter je geaard bent hoe minder last je hebt van piekeren, prikkels van buiten, onrust, emoties, angsten en onzekerheid. Spreekwoordelijke gevoelens kunnen soms langs komen: heb je het op je heupen? Of teveel op je nek genomen? Door de betreffende lichaamsdelen aandacht te geven kan alles verzachten, de stress afnemen en kun je weer beter in balans komen!

Op March 27, 2018