Artikel afbeelding

Masseren is gezond!

Wij hebben het druk en niet een beetje, nee ontzettend druk! Rennen, vliegen, presteren, doe lijstjes, werkdruk, sociale druk. U herkent het vast: een bonk stresshormonen! Overbelasting is een feit.

Gevolg is een lichaam vol kramp en knopen. Stress en andere negatieve gevoelens slaan zich op in ons lichaam en zetten zich vast. Ons lichaam gaat protesteren bij zoveel spanning. Het doet pijn, je krijgt last van je rug, armen of nek. Zelfs hoofdpijn en duizeligheid komen voor. Dan is het tijd om hier bewust iets aan te doen. We dragen allemaal de oplossing in ons lichaam mee. Door aanraking en massages maken we zelf het tegengif aan, namelijk een wonderhormoon. Ons grootste en gevoeligste orgaan, de huid, heeft honger naar aanraking. Onderzoek wijst uit dat het een eerste levensbehoefte is. Baby’s die weinig worden geknuffeld ontwikkelen zich duidelijk minder goed. Er is geen batterij die hen oplaadt. Ze groeien slechter, leren moeilijker en kunnen zich moeilijker in een ander verplaatsen. Naarmate we ouder worden houdt het aanraken op. We schamen ons ervoor en door de toenemende individualisering zijn we erg op onszelf gericht en niet op het geven aan een ander.

Oxytocine is ons gratis wonderhormoon. Aanraking door bijvoorbeeld (stoel)massages zet dit stofje aan het werk. Het is een natuurlijk hormoon in je lichaam dat stress vermindert en een rustig en relaxed gevoel geeft. Het werkt als pijnstiller, bevordert genezing en groei. Maakt je socialer, vriendelijker. Het enige dat nodig is, is aanraking. Hoe vaker, hoe krachtiger de effecten en hoe langer het aanhoudt. Als je wordt gemasseerd geven zenuwuiteinden in je huid een seintje aan de hersenen: produceren maar! Het wonderhormoon komt in je bloed, de bloeddruk daalt, de hartslag wordt lager en stresshormonen verminderen. Het lichaam wordt warm en zachter. Hoe minder tijd om te ontspannen, hoe minder onze Oxytocine fabriek op volle toeren draait met alle negatieve gevolgen van dien. Gelukkig weten al vele mensen de weg naar de masseur te vinden. Ook binnen bedrijven duikt de stoelmasseur steeds vaker op. Medewerkers maken minder fouten en voelen zich fitter.

Op September 23, 2008