Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Opwarmen in de herfst

Heb jij dat ook nu het herfst is en de temperaturen dalen; behoefte aan meer warmte? Bij mij is dat in ieder geval wel zo. Ik heb de winterjassen alweer uit de kast gehaald en mijn menu aangepast. Nu ben ik een enorme fan van soep bij de lunch. Maar als de temperatuur zakt, staat hij bij mij (bijna) iedere dag op het lunchprogramma. De pompoenen zijn weer overal te koop, en de pompoensoep is dan ook niet te versmaden.

Wist je dat ze in China adviseren om het hele jaar door “warm” te eten en drinken, dus ook in de zomer. Dan bedoelen ze met warm, de temperatuur van het eten. Wanneer het eten lekker warm is, hoeft je milt het niet meer op te warmen. Dit betekent dus dat je lichaam minder moeite hoeft te doen om je eten te verteren. Beter voor de spijsvertering dus.

Wil je afkoelen in de zomer? Probeer dan eens een verkoelende muntthee, dat is wat Chinezen drinken om af te koelen. Alle voedingsmiddelen zijn volgens de Chinese voedingsleer ingedeeld in hun zogeheten thermische werking. Zo heb je hete, warme, neutrale, verkoelende en koude producten. Eigenlijk kennen we dat hier ook wel. Is het jou wel eens gebeurt dat je, bijvoorbeeld bij het eten van sambal, riep: Mijn mond staat in brand!? Peper heeft dan ook een hete thermische werking. Nu zou ik niet adviseren om dan wanneer je het koud hebt alleen maar hete producten zoals peper te gaan eten. Mijn advies is, is het kouder weer, of heb je het zelf steeds koud? Kies dan voor verwarmende voedingsmiddelen het liefst biologisch uit je eigen regio. Die zorgen ervoor dat je lichaam van binnenuit opgewarmd wordt.

Welke producten zijn dat dan nu? Hier een kleine greep van verwarmende voedingsmiddelen:

Groente:

  • Pompoen
  • Spruiten
  • Venkel
  • Prei
  • Ui

Kruiden:

  • Peterselie
  • Paprikapoeder
  • Basilicum
  • Oregano
  • Tijm
  • Vlees/vis:
  • Kip
  • Wild zwijn
  • Gamba
  • Garnaal
  • Kabeljauw
  • Zalm
  • Dranken:
  • Rode wijn
  • Koffie
  • Venkelthee
  • Gemberthee

Melkproducten:

  • Geitenmelk
  • Geitenkaas

Op November 15, 2017