Artikel afbeelding

Algemene informatie over massage bij De MassageTempel

Hoeveel mensen zijn er die niet of nauwelijks worden aangeraakt?
Liefdevolle aanraking is een menselijke basisbehoefte.

De massage wordt op de blote huid met verwarmde massageolie op een massagetafel gegeven. Beweegredenen om een ontspanningsmassage te ontvangen: om spanning los te laten, om je lichaam weer als geheel te voelen, bij rug-, schouder-, nek-, hoofdpijn of andere klachten. Of om gewoon lekker te ontspannen. Op het fysieke vlak zijn de heilzame effecten van een massage onder andere: het ontspannen en vitaliseren van de spieren, het stimuleren van de bloedsomloop, het verhogen van het hemoglobinegehalte van het bloed, het stimuleren van de lymfestroom en het rekken van het bindweefsel van de gewrichten. Mentaal is bekend dat een zacht huidcontact een gevoel van welbevinden met zich meebrengt. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat massage een regulerende -dus normaliserende- werking heeft op de functies van het zenuwstelsel, dat het de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen ziekten verhoogt, dat in de weefsels opgeslagen afvalstoffen worden verwijderd (via een verbeterde doorbloeding van de weefsels) en dat het de gewrichten soepeler maakt.

Voor wie is een lichaamsmassage vooral geschikt?
Mensen die een zware periode achter de rug hebben, gestrest zijn, relatieproblemen hebben, personen met burn-outklachten, personen met bindings- of verlatingsangst, mensen die erg weinig aangeraakt worden, mensen die in een scheidingsproces zitten, personen die overprikkeld zijn, personen met verslavingen, personen die een surrogaatpartner zoeken, personen die slechte ervaringen hebben opgedaan met intimiteit, mensen die in een rouwproces zitten, mensen die zeer sportief zijn of op een andere manier veel van hun lichaam eisen, sociaal 'onhandigen', gevoel van eenzaamheid, onbegrip van de partner, wanneer er geen lustgevoelens (meer) worden ervaren, wanneer deze juist erg veel worden ervaren terwijl de partner dat niet (meer) heeft, wanneer het zelfvertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen. Ook voor de zogenaamde 'laatbloeiers' in de liefde/relatie, en maagden op leeftijd kan een massage wat teweeg brengen.

Natuurlijk hoef je niet per sé iets te 'mankeren'. Je kunt uiteraard ook een massage boeken wanneer je juist iets te vieren hebt, iets nieuws wilt ervaren, of simpelweg zin hebt in ontspanning en genot. Laat je regelmatig masseren en wordt een herboren mens.

Voordelen van massage
Massage is een supergezonde oppepper voor lichaam en geest en een goede manier om je lichaam eens aandacht te geven. Je auto breng je regelmatig voor een onderhoudsbeurt, en zo kun je dat dus ook voor je lichaam doen. Massages en andere preventieve methoden zijn in onze cultuur minder vanzelfsprekend of gebruikelijk. De westerse geneeskunde legt immers een grote nadruk op medicatie naast het bestrijden van symptomen van kwalen en ziekten. Economische motieven spelen hierbij ook een rol.

De volgende factoren kunnen zorgen voor talloze kwaaltjes of serieuze (chronische) klachten. Massage kan zeker een rol spelen bij de preventie daarvan, of bij het ontwikkelen van een beter lichaamsbewustzijn.

Leefstijl

Onze huidige leefstijl, met veel zittende bezigheden zoals beeldschermwerk, autorijden, tv kijken etc. is niet al te best voor houding, gewrichten en spieren. Onregelmatige werk- en eettijden, weinig bewegen en allerlei ongezonde gewoonten en patronen zijn voor velen normaal geworden. Wanneer er dan een (grote) verandering in je leven plaatsvind, kun je door deze leefstijl plus die verandering erbij, heel makkelijk overbelast of uit balans raken. Lichamelijke ongemakken kunnen zo sneller ontstaan. Het normale verouderingsproces versneld. Dat merk je uiteraard ook in je energie.

Stress

Het moderne leven zorgt nogal eens voor stress en druk. Drukte of 'gedoe' op het werk, verwachtingen, verplichtingen in het algemeen of problemen in de privé-sfeer of combinatie hiervan kunnen veel energie kosten. Stress is normaliter een positief en functioneel verschijnsel. Het lichaam kan dit in principe prima opvangen en verwerken. Wanneer de stressfactor van korte duur is, is dat dus geen enkel probleem. Duurt een bepaalde situatie echter langer, of is deze ingrijpend van aard, dan kan je lichaam hierdoor klachten gaan ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde weerstand, waardoor je sneller een griepje oppikt. Maar ook een pijnlijke blessure die ineens veel langer de tijd nodig heeft om te herstellen is daarvan een voorbeeld. Je ervaart pijn bij bezigheden die je normaal gesproken moeiteloos afgaan. Kwaaltjes en serieuze klachten kunnen zich bovendien gaan uitbreiden of verspreiden. Stress uit zich ook mentaal: je bent sneller moe, sneller geïrriteerd, concentreren lukt slecht. Eventjes helemaal ontspannen of slapen lukt vaak ook al niet.

Uit balans of evenwicht

Soms is er geen leefstijl-, stress- of externe factor, maar zit je gewoon zelf minder goed 'in je vel'. Je voelt je uitgeput: het evenwicht ontbreekt. De 'zin' in het leven is (tijdelijk) weg. Je wordt belemmerd door bepaalde gedachten of emoties die je herstel of ontwikkeling blokkeren. Het gevoel van: 'ik zit vast'.

Enkele effecten van massage kunnen zijn:

- Het verbeteren van de doorbloeding
- Het beweegapparaat en gewrichten versoepelen
- Een hoger zuurstofgehalte krijgen in alle weefsels
- Immuunsysteem verbeteren
- Afgifte van ontstekingsremmende stoffen
- Sneller herstel bij beschadigingen in (spier)weefsel
- Spierspanning verminderen
- Toename van energie
- Verbetering van sportieve prestaties
- Soepelheid van de huid vergroten
- Afvalstoffen afvoeren
- Bewegingsvrijheid vergroten
- Afvoer van vocht in de lymfebanen
- Aanmaken van bindweefsel
- Kalmeren van het zenuwstelsel; lichaam komt in staat van rust
- Afname cortisol (stress-hormoon)
- Afgifte en aanmaak van oxitocine en dopamine (natuurlijke pijnstillers; 'feel-good' hormonen)
- Gevoel van veiligheid en verbondenheid ervaren
- Afname van vele klachten en pijn waar geen specifieke, medische oorzaak voor is
- Beter kunnen ontspannen in het algemeen
- Je fijn voelen, een gevoel van welbevinden en positiviteit
- Afname van angst, (acute) stress of rusteloos gevoel
- Afname van depressieve gevoelens en gedachten

Op October 16, 2017