
Van hoofd naar hart
Ik wilde een blog schrijven, maar het lukte mij niet om te bedenken waar over het moet gaan. Allerlei ideeën schoten door mijn hoofd: vertel ik iets over fouten (mogen) maken, over hoe je stress hanteerbaar maakt, hoe emoties invloed hebben op verkramping in je lichaam en andersom. Daarbij kwamen ook de (beperkende) gedachten voorbij over dat het misschien niet interessant genoeg is om te vertellen, geen waardevolle informatie biedt voor jou om mee aan de slag te gaan. Gevolg: blokkade!
Ook ik heb nog dagelijks te maken met alle gedachten die voorbijkomen in mijn hoofd die mij beperken tot actie over te gaan, iets neer te zetten en mensen te helpen met het werk dat ik doe. Alle mitsen en maren komen voorbij en kosten zoveel tijd en energie. “Anderen kunnen dit beter of hebben dit al gedaan”, schiet door mij heen. Onlangs zei Gaby (een klant van mij): ” Berry, je weet en kunt al zoveel! Je mag dat best meer naar buiten brengen.” Dat was voor mij weer een eye-opener om mijn kritische stemmetje weer naar de achtergrond te laten verdwijnen, omdat ik na die opmerking begon te voelen dat het klopt wat ze zei. Hoofd en hart waren op dat moment weer beter in balans.
Herken je dit ook dat je( beperkende gedachten) je niet verder brengen maar voor meer verkramping zorgen, voor meer stress? Dat je hoofd vol voelt en je er letterlijk hoofdpijn van krijgt?
Wat ik doe om uit het denken te komen en stress te verminderen
Soms heb je iemand nodig die je helpt om weer in contact brengt met je gevoel en met je hart. Maar je kunt dit zelf ook heel goed! Alleen, in je uppie, met jezelf.
Dit kan met de 5 tips om meer uit je hoofd en in je hart te komen en daarmee stress te verminderen:
1. Maak en boswandeling of strandwandeling
Ga, bij voorkeur alleen, een wandeling maken in de natuur. Eerst zal je misschien nog overspoeld raken door allerlei gedachten of zorgen. Probeer dan eens de focus bewust te verleggen naar de geluiden om je heen. Wat hoor je allemaal? Vogels, de wind die door de bomen of langs je oren suist? Geritsel tussen de bladeren, het geluid van je voetstappen in het zand? Het geluid van de golven in de branding? En als je het nog steeds moeilijk vind om je aandacht bij de geluiden om je heen te houden: blijf dan even stilstaan en luister even met je ogen dicht. Gebruik zo al je zintuigen: probeer ook te ruiken wat er om je heen is. Ruik je het verse mos of de vochtige takken? Misschien loop je langs een lavendelveld. Neem die geur dan helemaal tot je (daar schijn je ook rustig van te worden ???? En als je op het strand loopt, neem dan eens die zoute zilte lucht in je op, heel bewust. Kijk goed om je heen en observeer wat je allemaal ziet. En verleg je focus dan eens naar je buik. Hoe voelt het daar op dat moment? Is je buik aanwezig? Voelt hij zacht, rustig? En hoe voelt je hoofd? Leeg of minder vol? Lichter? Merk je ook hoe de wind je huid raakt in het voorbijgaan? Je merkt dat je hoofd leger en lichter voelt en je hart meer open is gaan staan.
2. Mediteer
Het lijkt zo makkelijk, mediteren. En dat is is het eigenlijk ook. Maar ook weer niet….. Verwacht niet dat je meteen “even” gaat zitten en een half uur je best gaat doen om te mediteren. Het gaat juist om het niet je best doen! Begin eenvoudig met bijvoorbeeld een begeleide meditatie van 5 minuten en bouw het langzaam op. Vooral in het begin kun je het als moeilijk ervaren om te mediteren. Desnoods begin je met 1 minuut met je ogen dicht en luister naar je ademhaling. Maar als je het een week vol houd, dan merk je al verschil: meer rust in je hoofd en meer aandachtig bij je gevoel en je lichaamsbewustzijn groeit. Een leuke gratis app om te mediteren (die ik ook soms gebruik) is Insight Timer. Maar ook bijvoorbeeld Buddhify (betaald) of Calm is een mooie app om je eerste meditatiestappen te zetten.
3. Houd een dagboek bij
Een dagboek is een heerlijk middel om je hoofd leeg te maken. Je bent gefocussed op pen en papier en kunt opschrijven wat je maar wil. Zo is schrijven in je dagboek een prima uitlaatklep om al je gedachten op papier te zetten en het piekeren te stoppen. Je schrijft als het ware je hoofd leeg! En als er niemand in de buurt is om je aan te horen als je “overloopt”, is het papier een geduldig luisteraar.
Maar het bijhouden van een dagboek kan ook nog een ander voordeel opleveren, namelijk: alles wat je opschrijft kan inzicht geven in jezelf. Als je na een paar dagen of een week terugleest wat je allemaal opgeschreven hebt, kijk je met andere ogen naar je hersenspinsels en gevoelens die je op papier gezet hebt. Je kijkt er als het ware van een afstandje naar wat je eerder opgeschreven hebt.
4. Wees lief voor jezelf (en dus minder streng)
Als je veel in je hoofd zit en negatieve gedachten in je omgaan, kun je de neiging hebben om jezelf te “straffen”. Ik noem het de “niet-goed-genoeg”-modus: Je werkt niet hard of lang genoeg, geeft je gezin niet genoeg aandacht, je partner. Er is altijd wel nog “iets” te doen. Vul maar in: “Ik moet nog ….” of “….moet nog gedaan worden”. De gedachte dat je hoofd leeg is en je je dan beter voelt als je lijstje af is, klopt meestal niet. Want er dienen zich altijd nieuwe dingen aan die op je to-do-lijstje komen. De lijst is nooit af!
Laat deze strengheid voor jezelf even los en kies voor me-time waarin niets moet en waar je jezelf iets gunt. Iets waarvan je echt kunt genieten: neem wat vaker een lekker bad, koop eens een mooie wijn die je drinkt bij de open haard (met misschien je favoriete boek), bezoek die voorstelling, ga lekker uit eten, boek een massage, koop bloemen voor jezelf, volg die cursus of workshop waar je blij van wordt. En zo zijn er nog heel veel dingen te noemen waarmee je liever voor jezelf bent. Ben je een gever? Een pleaser? Zeg dan lieve dingen tegen jezelf, zoals je die tegen een geliefde zou zeggen.
5. Durf te voelen!
We hebben in onze maatschappij, en soms ook in onze opvoeding, aangeleerd om je emoties weg te stoppen. Het mag er niet zijn of in ieder geval niet zichtbaar zijn. Een gevoel dat ontstaat word liever weg gerationaliseerd dan gevoeld. Er ontstaat een grote muur tussen denken en voelen, tussen hoofd en hart. Het toelaten van je gevoel door je weer meer kwetsbaar op te stellen is een hele mooie manier om meer contact met je hart te krijgen en meer in balans met je hoofd.
Tot slot
Begin met 1 of 2 tips die je integreert in je dag en voer deze iedere dag uit. Niemand zegt dat het makkelijk is, maar als je er tijd voor vrij maakt, merk je gegarandeerd verschil!
Op October 2, 2017