Artikel afbeelding

5 Oorzaken van Stress

Stress geeft spierspanning, en spierspanning is oorzaak nummer één van pijnklachten in ons lichaam.

Willen we van onze pijn(tjes) af, dan is het slim om te zoeken naar de oorzaak.
Waarom heb ik pijn!?
Dat komt bijna altijd doordat we een gebrek aan rust hebben waardoor onze spieren niet goed kunnen ontspannen.
Hier komen 5 algemene redenen dat mensen stress hebben!

Waardering van anderen

Waarschijnlijk de grootste reden dat we stress hebben is omdat we streven naar de waardering van mensen om ons heen. Ouders hebben hier ook veel mee te maken. Er zijn veel volwassen mannen die doen wat ze doen zodat hun vader trots op ze is.

Traumatische levensgebeurtenis

Je kan denken aan het overlijden van een geliefde of een echtscheiding. Maar ook positieve en neutrale gebeurtenissen kunnen stress opleveren, zoals trouwen of verhuizen. Mensen die lichamelijke pijn hebben dragen soms nog erge gebeurtenissen uit het verleden met zich mee. Ze hebben dit begraven en het kost teveel pijn om dit op te graven.

Perfectionisme

Hoofdpijn en spanning in de nek is een perfectionist niet vreemd. Je kan perfectionisme zien als een gebrek van je persoonlijkheid, maar ik zie het liever als een kracht! We hebben jullie nodig in de maatschappij. Iedere kracht heeft ook zijn zwakte als je er te ver mee gaat. Daar moet je goed op letten. Jij staat op nummer 1 en je werk (of iets anders) staat op nummer 2!

Verantwoordelijkheidsgevoel

Het is net als het perfectionisme een kracht! Wat gaaf dat je je zo verantwoordelijk voelt! Ook bij deze oorzaak van stress is het belangrijk om inzicht te krijgen in de zwakte van deze kracht. Jij staat op 1, de taak waarvoor je je verantwoordelijk voelt staat op 2. Het is belangrijk dat jij niet over jezelf heen loopt.

Angst

Angst is natuurlijk heel breed. Je kan angst toepassen op alle voorgaande oorzaken van stress.
We kunnen ook angst hebben voor de meest vreemde dingen. In de ogen van anderen is jouw angst vaak irreëel en je voelt je daardoor onbegrepen.
Bijvoorbeeld angst voor terroristische aanslagen, opwarming van de aarde, dat je je geld verliest, straatvrees, angst dat je lelijk bent, angst om ziek te worden en noem maar op.

Op August 5, 2017