Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen

Wat is verzuring of civilisatose?

Gevolgen van Civilisatose (verzuring)
Hedendaagse voedings- en eetgewoonten evenals stress en een ongezonde levensstijl verstoren het zuur-base-evenwicht van het lichaam. Steeds vaker zien wij verzuring van het lichaam, en teveel zuren kan het lichaam belasten en kosten veel energie. Op deze manier wordt de basis gelegd voor vele ziekten, de zogenaamde welvaartsziekten oftewel civilisatose.

Verzuring kunnen klachten veroorzaken op jonge leeftijd, denk daarbij aan haaruitval, acne, zweet­voeten, maag en darm­aandoeningen. Echter op latere leeftijd kunnen ernstige aandoeningen optreden zoals reuma, jicht, nier­aandoeningen, beroerte, huid­aandoeningen, een hart­infarct. Maar heel weinig mensen leggen een relatie tussen deze ziekten en een verstoring van het zuur-base-evenwicht, omdat ze de samenhang niet kennen. Gezondheid gaat dan ook altijd samen met een evenwicht tussen zuren en basen.

Drie oorzaken van verzuring:

 1. Voeding
 2. Stress
 3. Straling

In eerste instantie zal het lichaam zelf het teveel aan zuren proberen op te lossen door mineralen te onttrekken aan lichaam. Deze mineralen bevinden zich o.a. in het skelet, huid, haren en gebit. Maar wanneer deze natuurlijke mineraal­depots 'op' zijn, kunnen er ernstige klachten optreden. Tevens zullen door de verzuring zich steeds meer slakken in het lichaam gaan afzetten en zo ontstaat er o.a. over­gewicht en cellulitis. Het is dus zeer belangrijk om voldoende basen­vormende voedings­middelen in te nemen, om zo de zuurvorming van het lichaam tegen te gaan. Mineralen zijn nodig om de zuren te neutraliseren. Door onze verkeerde eetgewoonten en moderne drukke levens­stijl is het belangrijk om continu te ontzuren om zo de een 'goede gezondheid' te behouden.

Gezonde leefstijl:

 • Met supplementen, thee, of kruiden
 • Detox-kuren
 • Gezond eten (biologisch en/of vegetarisch)
 • Mijden van koffie, alcohol, suikers, kleur/geur/smaakstoffen, verpakt voedsel/drinken
 • Goede balans tussen werk en privé, tussen stress en ontspanning
 • Voldoende vers water drinken
 • Veel verse groenten en fruit
 • Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen
 • Goede ademhaling (romp/flanken/buik à 4-6 ademhalingen per min.)
 • Dagelijks mediteren en/of relaxmoment
 • Goed slaappatroon
 • Zet dagelijks mobiel, laptop, computer en social media uit op een vast tijdstip
 • Houd de slaapkamer stralingsvrij
 • Regelmatig naar sauna of kiezen voor een medical massage en/of lymfedrainage
 • Regelmatig een voetenbad of ontzuringsbad met minerale zouten
 • Veel lachen

Of zoals Tokujiro Namikoshi - de grondlegger van Medisch Shiatsu - in zijn leven en onderwijs nastreefde:
Eet goed
Slaap goed
Heb een goede spijsvertering en beweging van de ingewanden
Werk goed en gemotiveerd
Lach goed

Op December 10, 2016


Auteur afbeelding
Over Petra Kaemingk-de Lange

Petra Kaemingk-de Lange is Manueel Praktizijn (shiatsutherapie, massagetherapie, reflexologie), Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut en ontspanningsconsulent in Hardenberg en Groningen. Ze verzorgt nu ca. 13 jaar behandelingen en trainingen op het gebied van ontspanning, gezondheid, pijnvermindering en beweging. Vrouwengezondheid, burnout, hoogbefaafdheid en hoogsensitiviteit (HSP) hebben daarbij haar bijzondere aandacht. Petra ziet Lichaam, Hoofd, Hart en Ziel als één geheel en vindt het belangrijk om deze gebieden met elkaar te verbinden. Opleidingen Scholing vond plaats op HBO-bachelor niveau, inclusief MBK en PsBK op Plato niveau (SNRO-/Arcos- en CPION-registers) en Pedagogiek (WO). Petra is Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut bij de VBAG, NVST, BATC en FAGT en Registertherapeut bij de RBCZ. Door deze lidmaatschappen is vergoeding mogelijk bij de meeste ziektekosten­verzekeraars. Lidmaatschap van een beroepsvereniging betekent tevens: regelmatige bij/nascholingen, beroepsgeheim, klacht/tuchtrecht.

Ingediend door Manuele Praktijk Open Hart

W v Oldenburgstr 9b, Hardenberg