sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Artikel afbeelding

De spirituele benadering van voetbal

De spirituele benadering van voetbal

Voetbal op een andere manier bekeken

Inleiding

In 2012, op het Open up festival, een uniek festival in Nederland waarin je wordt uitgenodigd en uitgedaagd om jezelf te zijn, op verkenning te gaan en de kracht in jezelf aan te spreken ontstond uit de vriendschap tussen Peter van der Burgh en mij tijdens een partijtje voetbal met kinderen een workshop die wij in eerste instantie “vreedzaam voetbal” noemden.

We veranderden de regels wat, deden wat aan yoga en tai chi voorafgaande aan een partijtje en wat bleek, de kinderen hadden er veel plezier in. Er ontstond een veel meer gebalanceerd geheel, minder vechtpartijtjes, meer verbroedering. Zelfs de meisjes deden mee, en ook de ouders was het opgevallen met hoeveel plezier ze voetbalden, en vooral ook hoe lang we doorgingen.

Aanpassing van de regels

We dachten er nog niet zoveel over na, maar toen een jaar later de workshop weer enorm aan sloeg bij de kinderen en ook de volwassenen eraan geloofden wisten we: “hier hebben we iets”. Ik bedoel, als het op een groot spiritueel festival lukt om concurrerend met vele andere workshops een volle workshop te krijgen met veel enthousiaste deelnemers, dan is er wel iets aan de hand. We deden die keer iets met het vergeven van de tegenstander die je het meest irriteerde en het omarmen van de kwaliteiten van je moeilijkste opponent, en omdat het in het spel gebeurt had dat meteen een grote impact. Één van de regels die we ook aanpasten in de beginfase was het klappen voor de tegenstander als hij scoort...

Juichen als de tegenstander scoort was en is voor sommigen een brug te ver en gaat in tegen alles waar het (top)voetbal vandaag de dag op drijft: het winnen van wedstrijden en prijzen. Dat gaat zo tegen de mainstream in. Ik zal uitleggen welk een effect het had:

Het gaat hier om het gevoel dat er ontstaat en het effect dat het heeft op de geest. Het gevoel wat er na verloop van tijd ontstaat, is dat van een feest. Er mag geklapt worden bij elke mooie actie en er mag gejuicht worden bij elk doelpunt, ook een doelpunt van de tegenstander. Voetbal is ooit ontstaan als een spel van plezier waarbij het samenspel en samenzijn een belangrijke factor in dat plezier was. In een wedstrijd zal het niet altijd gewaardeerd worden, maar de echte grote voetballers (Ibrahimovic zag ik het doen) kunnen het opbrengen om, ingetogen weliswaar, te klappen voor een opponent. Door het doel van “we moeten winnen”, dat vaak voor een strakheid en spanning zorgt, geheel los te laten, ontstaat er een ontspanning en daardoor een alertheid in het veld, meer plezier en verbinding. Sport kan echt verbroederen...

Van vreedzaam voetbal naar Empowered Football

Onze motivatie om verder te gaan met vreedzaam voetbal groeide, zeker ook omdat Peter en ik zelf voortijdig waren gestopt met voetballen vanwege blessures en de toegenomen hardheid van het spel, maar we vonden de naam nog niet toegankelijk genoeg. Na een brainstorm en een workshop op een heel nat veld kwam de naam “Empowered Football” naar boven.

Empowerment betekent letterlijk het geven van energie aan iets dat je waardeert, waarvan je wenst dat het gaat groeien. Door zelf zo bezig te zijn, gaat ook je eigen positieve gevoel en meerwaarde omhoog.

In deze benadering van het voetbalspel ontstond gaandewijs bij ons het inzicht in de verschillende mogelijkheden om sterker te worden door het voetbal en de spelers meer holistisch te benaderen en naar verschillende invalshoeken te kijken.

Door zowel op passie en energieniveau, mentale toestand, de emoties en de fysiek / samenwerking bezig te zijn en daar het beste in de speler naar boven te brengen kun je een speler tot naar het hoogste niveau brengen; in balans, gefocust en gemotiveerd.

In onderstaand figuur zijn de componenten waar Empowered Football mee werkt samengevoegd.

Hierna beschrijf ik een aantal voorbeelden van elementen waar we mee werken.

Het mentale element

Voetbalwedstrijden worden vaak beslist door kleine momenten van concentratieverlies. Wij geloven dat of je in vorm bent staat of valt met een “mentale staat”, waar je bewust en structureel naar toe kunt werken.

Je persoonlijkheid kun je vormen. Concentratie, mentaliteit en doorzettingsvermogen kun je leren en verbeteren, iedereen kan zich ontwikkelen als hij/zij daar open voor staat.

Empowered Football zorgt ervoor dat je als individu en als team gaat excelleren en het beste uit jezelf haalt onder andere door gericht met focus en gedachtes te werken.

Wat gaat er in een speler om? Hoe constructief is hij bezig? Hoe communiceren de spelers met elkaar? Wie staat er op als leider? Peter heeft zo, als mentale coach, een hele positieve inbreng op de teams die we begeleiden of begeleid hebben.

Passie en energieniveau

Een gezonde innerlijke rust noemde de befaamde schaatser Rintje Ritsma als zijn beste kwaliteit. Vanuit een ontspannen alertheid ging hij het ijs op en won vele prijzen. Vanuit die rust ontstaat de flexibiliteit, de alertheid en dat leidt tot … betere prestaties en minder blessures. Deze innerlijke stilte benaderen we met stilte momenten tijdens een training of workshop.

Betere prestaties zijn niet het doel, wel het natuurlijke gevolg. Maar ook de passie en energie krijgen een plek. In de praktijk leerde ik het meest van een tegenstander die de winnende goal scoorde op een workshop Empowered Football. Het veld was drassig en drie tegenstanders vlogen hem om de nek, glijdend over het veld. De man wist niet hoe hij het had, hij glunderde van trots. Het gaf hem, maar ook de anderen, het gevoel dat de wereldbeker was gewonnen, extase! Er was een verbinding ontstaan, binnen de teams afzonderlijk en tussen de beide teams, die zorgde voor zoveel vreugde en lol, gecombineerd met een fanatisme om het beste van jezelf te willen laten zien. En de wetenschap dat het echt niet uitmaakte of je nu bij het winnende of bij de tegenstander, maakte de verwarring en het plezier compleet. En verwarring dan in de goede zin van het woord: er waren vele spelers die door dit potje voetbal een aantal vastgeroeste patronen in hun leven tegenkwamen. Iedereen verliet met een opgeheven hoofd en voldaan gevoel het veld. Het gaf zoveel energie dat we veel langer dan gepland doorgingen.

Net zoals je vroeger op de veldjes buiten uren door kon voetballen als kind zonder moe te worden.

De fysieke staat en de emoties

Eigenlijk wordt er in veel voetbaltrainingen vooral hieraan gewerkt. Bij empowered football is dat niet anders, maar het is een uitvloeisel, een gevolg. Het is logisch dat het lichaam sterker wordt van goed trainen, en helemaal als de endorfines (de gelukshormnen) door het bloed stromen. Endorfines drijven ontstekingsstoffen als melkzuur af, het activeert en remt de werking van verschillende neurotransmitters, hormonen, immuuncellen, (bv. insuline, adrenaline, noradrenaline, cortisol, serotonine). Het brengen van plezier in de training heeft een groot fysiek voordeel. Met mijn achtergrond van shiatsu en massagetherapeut is daarnaast aandacht voor de balans in het lichaam van groot belang en daar wordt met oefeningen ook de nodige aandacht aan besteed.

Als de emoties in een team worden besproken valt het vaak stil. Het is zeer ongebruikelijk in de voetballerij om het daarover te hebben. Maar allemaal weten we dat het speelt. De ongeschreven regels, wel of niet iets doen voor een medespeler zowel op of buiten het veld, de hiërarchie die er heerst... Zeer belangrijke onderdelen voor een goede teamprestatie; het is een must dat er aandacht voor is. Bij empowered football wordt er veel gewerkt met onderling feedback geven, hiervoor wordt de training stil gelegd of worden spelers eruit gehaald.

Een leuk element dat we wel eens gebruiken is de rol van de scheidsrechter bij de spelers zelf te leggen. Zo hebben ze zelf fair play in de hand. Diegene die de overtreding begaat bepaalt de straf, en dat is wel eens lastig, maar stemt tot nadenken. Het is een zelfcorrigerend fenomeen is gebleken.

De koppeling naar yoga en tai chi

Het werken vanuit innerlijke rust, of beter nog innerlijke stilte, is zelfs bij voetbal mogelijk en ons inziens prestatiebevorderend. Door meer focus aan te brengen in het spel en vanuit de nulpuntsenergie te werk te gaan kan er uit een heel groot vat aan energie worden getapt. Door yoga oefeningen wordt aan die innerlijke rust en lichaamsbewustwording gewerkt, dat weet zelfs het Nederlands en Duits voetbalelftal. Op het afgelopen WK waren allebei deze teams (de nummer 3 en 1) voorafgaand aan de wedstrijd bezig met een serie van yoga oefeningen die zowel versterkend voor het lichaam als voor de teambuilding uitstekend werken.

Met tai chi wordt de koppeling naar de Oosterse vechtsport gemaakt. En juist die elementen maken het voetbal smeuïg. In de oosterse vechtsport worden de deelnemers als het ware getraind om dusdanig zuinig met hun energie om te gaan zodat ze als ze 10 tegenstander hebben gevloerd ze nog voldoende energie over hebben om de volgende ook weer te slim af te zijn. Het vraagt veel aan intuïtie, concentratie en allerhande spieren worden getraind die je normaal niet traint. Spieren die je wel benut als je vervolgens een andere sport als voetbal gaat beoefenen. Hierdoor is de speler meer in balans en raakt minder snel geblesseerd.

Ook het richten van de aandacht op de hara, het energiecentrum in de buik, voorafgaand aan een partijspel of afwerkvorm had een bijzonder positief effect op de effectiviteit en prestatie.

Pranayama in voetbal

Ook het benutten van ademhaling is een onderdeel van deze nieuwe manier van voetballen. Pranayama betekent letterlijk de controle van de ademhaling en we gebruiken ademhalingstechnieken uit de yoga en vanuit stromingen die ook in de ijsman trainingen worden toegepast.

Het viel een moeder van een kind die deelnam aan een workshop Empowered Football op dat het een transformerend effect had. Ze zei dat het voetbal een soort van transformatiespel was geworden. Bij een blessure kwamen alle kinderen nabij om te kijken hoe het ging en de betrokken speler te steunen.

Door al deze technieken een plek te geven in het voetbal ontstaat een integrale en menselijke benadering en begeleiding die spelers doet beseffen en leert ervaren dat voetbal een plezier kan zijn, dat ze ‘boven zichzelf uit kunnen stijgen’, en dat dat te trainen is!

Samenvattend

De relatie tussen voetbal, een management game, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit is op het eerste gezicht ver gezocht, maar in de praktijk van Empowered Football al dichtbij gebleken. Het gaat bij leiderschap en ontwikkeling vooral om jezelf in relatie tot anderen leren kennen en waar kom je dat nou meer tegen dan op het voetbal veld?!

Nadat het Nationale team van Tuvalu, een prachtig eilandje voorbij de Fiji eilanden een paar workshops in Nederland tijdens hun trainingskamp hadden meegemaakt, de trainers van de TU Delft een aantal basis elementen eruit hadden geproefd is er een heus project ontstaan.

De grootste Amateur voetbalclub van Eindhoven, v.v. Brabantia, sloot zelfs een 3-jarige verbintenis met ons af omdat ze Empowered Football hebben omarmd en opgenomen onder het kopje “verbetering mentale weerbaarheid” in hun beleid.

Empowered Football is ook als onderdeel opgenomen van een Ice man verdiepingsweekend waarin ademhaling en koudebeproevingen centraal staan, omdat de workshop bijdraagt aan het groepsgevoel, en deze ontspannend en bekrachtigend werkt.

De vraag is of de voetballerij er klaar voor is om in het diepe te springen en meer aan te grijpen dan het gebruikelijke om nog verder te groeien...

We denken en hopen van wel en we houden Spiegelbeeld er graag van op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van Empowered Football, “like” dan onze pagina op facebook, bekijk onze website of schrijf ons een berichtje!

Namens Empowered Football

Paul Vrenken

www.EmpoweredFootball.com

info@empoweredfootball.com

Paul Vrenken (1971) is vader van twee dochters en woonachtig in Waalre.
In 2013 heeft hij zijn accreditatie behaald als therapeut in de alternatieve beweegzorg (www.Triskal.org). Hij heeft meerdere jaren voetbalteams begeleid op amateur en semi professioneel niveau en spreekt vloeiend Spaans en Engels.

Door persoonlijke omstandigheden heeft hij besloten gezondheid voorop te stellen en zich op latere leeftijd te gaan omscholen. Hij heeft sindsdien mensen begeleid naar gezondheid en het verbeteren van hun prestaties in workshops en coaching (o.a. is hij co trainer bij B-mind, Ice man verdiepingsweekend). “We kunnen meer dan we denken”

Op May 4, 2015