Artikel afbeelding

Diabetes II, Ayurveda en behandelmethoden

In de Ayurveda kennen wij verschillende types en mengtypes die de karakter eigenschappen, lichaamsbouw en de lichaamseigen natuur weer geven. Je constitutie dus.

Deze types (dosha´s) heten Vata, Pitta en Kapha. Ieder mens heeft een percentage van alle drie types in zich en de verdeling hiervan, naast andere mentale eigenschappen, maakt dat wij als mens uniek zijn.

Ayurveda is ook een elementenleer, die wederom samengevat is in de drie dosha´s:

  • Vata: ether + lucht = transport (alle bewegende processen in het lichaam, zoals bloedsomloop, ademhaling, zenuwstelsel)
  • Pitta: vuur + water = transformatie (stofwisseling en spijsverteringsvuur)
  • Kapha: water + aarde = structuur (gewrichten, weefsel en skelet)

Om precies te weten met welke Vata, Pitta of Kapha type diabetes wij te maken hebben is het belangrijk om onze contitutie te kennen en wat uit balans is geraakt. Hier kunnen wij achter komen door een uitgebreide anamnese en (pols-)diagnose. Maar bijna altijd worden alle typen diabetes op lange termijn Vata-type diabetes.

De oorzaken van diabetes zijn in de eerste plaats verkeerde voedingsgewoonten en/of voedingskeuzes. Daarnaast kunnen bepaalde leefgewoonten ook een oorzaak zijn: te laat naar bed gaan en/of overdag slapen, te weinig lichaamsbeweging, een ongezond seksleven wat niet past bij de eigen constitutie maar ook stress, angst, bezorgdheid en depressie. Al deze oorzaken zorgen ervoor dat ama (ophoping van afvalstoffen) in het lichaam worden gevormd en klachten en ziekten veroorzaakt, waaronder diabetes. In sommige gevallen is een erfelijke oorzaak mogelijk (diabetes type I).

Het Vata-type diabetes

Begint meestal op jongere leeftijd. Kenmerken: vermagering, achteruitgang van weefsels, energieverlies, lage immuniteit, extreme dorst, uitdroging, slaaploosheid en brandend gevoel in handen en voeten.

Het Pitta-type diabetes

Hierbij spreekt men meer van een Pitta fase in de ziekte diabetes. Begin van de ziekte is op jongere leeftijd. Kenmerken: koorts, hoge bloeddruk, verzuring, bloedingen, zweren, rode, gele of blauwachtige urine en irritatie. Door het hoge spijsverteringsvuur is het risico verhoogd dat de pancreas (alvleesklier) aangetast wordt.

Het Kapha-type diabetes

Ontstaat meestal op volwassen leeftijd. Kenmerken: extreme honger, dorst en urinelozing. Meestal wordt dit type diabetes veroorzaakt door obesitas en door de consumptie van teveel zoete- en vette voedingsmiddelen alsmede alcohol.

Behandelmogelijkheden bij diabetes

Panchakarma - vijfvoudige reiniging

De vijfvoudige reiniging wordt al eeuwen in de Ayurveda zeer effectief gebruikt om ama (afvalstoffen) uit het lichaam te verwijderen. Deze methode wordt bij diverse ziektebeelden aangewend, waaronder diabetes en kan ook een preventieve behandelmethode zijn.

Abhyanga - Massage

Een massage kan klachten van stress verminderen en zorgt ervoor dat avfalstoffen uit het lichaam beter afgevoerd worden. Mosterdolie wordt in het geval van diabetes aanbevolen. Andere oliën die geschikt zijn voor diabetes: ksiera taila, kharpastan taila (verwijdt de bloedvaten en verbetert het zenuwstelsel) en dhantara taila (herstelt de balans van vata, pitta en kapha en stimuleert het bloed).

Kruiden/medicijnen

Kerala, Pancrayur, Meshaghan, Trifla Guggul Vishisht, Ashwaghanda, Artherocare, Ajurna, Amalaki Ghan, Meshaghan + Dashmool, Livo Vishisht

Shiro-dhara - oliegieting

Een straal van warme olie of een andere medicinale vloeistof die continue over het voorhoofd wordt gestuurd wordt shiro-dhara genoemd. De therapeut bestuurt hierbij een kom van waaruit de medicinale vloeistof stroomt. Met langzame rhytmische bewegingen loopt de warme straal gedurende 15 - 60 minuten, afhankelijk van de aandoening, over het voorhoofd en door het haar. Omdat deze behandeling een zeer rustgevende werking heeft worden nerveuze aandoeningen zoals, stress, verlamming, diabetes, vermoeidheid, futloosheid en sinusitis behandelt.

Vamana - braaktherapie

Door het innemen van speciale kruiden wordt het braken opgewekt. Maar eerst moet het lichaam hierop goed voorbereid worden door een speciaal dieet, het inoliën van het lichaam en een swedana behandeling. Deze therapie werkt zeer effectief bij het verwijderen van afvalstoffen/toxische stoffen uit het lichaam, maar wordt in Europa zelden toegepast.

Virechana - darmreiniging

Virechana reinigt de dunne darm door de pungerende kruiden. Deze behandeling kan op zich los gezien worden van de panchakarma en net zoals bij de braaktherapie is een zorgvuldige voorbereiding noodzakelijk. De voorbereiding bestaat ook hier uit een speciaal dieet, het inoliën van het lichaam, swedana en eventueel een vamana behandeling. Let op! Een vasti - klysma wordt bij diabetes niet aangeraden! Vasti´s worden gebruikt wanneer een vamana en/of virchana behandeling door bepaalde oorzaken niet kunnen worden toegepast.

Voor elke type is er een specifiek dieetadvies van toepassing om het lichaam weer zo goed mogelijk te laten functioneren en in balans te krijgen.

Algemene voeding tips

Voeding moet ervoor zorgen dat ons lichaam van bouwstoffen en essentiële substanties zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen wordt voorzien. Bovendien wordt door voeding de energiebehoefte gedekt. Om ons lichaam optimaal te verzorgen is volgens Ayurveda niet alleen de kwaliteit van de voeding belangrijk, maar ook het functioneren van ons spijsverteringssysteem. Vooral hiervan hangt af of het voedsel goed verteert en opgenomen wordt.

Wanneer je iets in je lifestyle wilt veranderen, kun je dit het beste stap voor stap doen. Begin met een of twee zaken die zich eenvoudig in je leven laten integreren. Pas wanneer ze eigen geworden zijn, kun je verder gaan.

1. Eet alleen dan, wanneer je echt trek hebt en niet volgens de klok. Je merkt het het beste als je aandacht steeds naar de voeding gaat. Pas dan zijn alle lichaamssappen aangemaakt; het begint al met het speeksel in de mond. Door die sappen wordt het eten beter verteerd. Uitzondering: Diabetes, voor hun geldt regelmaat.

2. Eet niet te veel. De maag moet na het eten slechts voor 3/4 gevuld zijn.

3. Eet met aandacht in een rustige en ontspannen sfeer. Lezen, werken, of televisie kijken tijdens de maaltijd is not done! De zorgvuldig bereidde maaltijd verdient je hele aandacht. Gebruik hiervoor al je zintuigen. Zie, ruik en proef.

4. Blijf na de maaltijd 5 tot 10 minuten rustig zitten.

5. Ondanks dat Ayurveda adviseert niet volgens de klok te eten, is het wel raadzaam om er een ritme in te vinden.

6. Drink het eten en eet het drinken. Kauw het eten totdat het vloiebaar wordt in de mond. Drink langzaam zodat het vloeistof eerst op lichaamstemperatuur komt voor dat je het door slikt.

7. Indien mogelijk gebruik de hoodfmaaltijd s´middags. Voor ontbijt en het avondeten kies je het beste lichte maaltijden.

8. Neem geen tussendoortjes, wanneer je geen trek hebt.

9. Het eten moet vers gekookt, smakelijk, goed verteerbaar en warm zijn. Gebruik geen voedsel dat opgewarmd of niet meer vers is.

10. Het grootste gedeelte van ons voedsel moet gekookt zijn, omdat het lichaam gekookt voedsel beter kan opnemen. Rauwkost (salade) dient als bijgerecht.

11. Gebruik kruiden, want kruiden maken de maaltijd smakelijk en ondersteunen de spijsvertering. Daarom adviseren wij Vata, Pitta of Kapha Churna.

12. Blus het spijsverteringsvuur niet met ijskoude dranken.

13. Combineer melk niet met andere voedingsmiddelen. Granen zijn wel compatibel.

14. Ga geen honing verhitten en gebruik het niet om te koken of braden.

15. Neem ’s avonds geen zwaar verteerbaar voedsel.

16. Gebruik de voedingssupplementen, waaraan u behoefte hebt.

17. Eet volgens de seizoenen en kies zo veel mogelijk gewassen uit de regio.

18. Eet niet wanneer je boos of emotioneel bent of wanneer je negatieve gedachten hebt.

19. Gebruik de 6 smaken als zoet , zuur, wrang, bitter, scherp en zout.

Op December 8, 2014