Artikel afbeelding

Effecten massage wetenschappelijk aangetoond

Onderga je regelmatig een massage, dan weet je hoe ontspannend dit kan werken. Je laat alle stress varen en ervaart een compleet gevoel van welzijn. Maar massage doet nog veel meer dan je alleen maar goed laten voelen. Recent wetenschappelijk onderzoek toont op unieke wijze aan dat massage zowel psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen biedt.

Wetenschappelijk bewezen

Iedereen wist het eigenlijk wel, maar iets wordt pas voor waar aangenomen als het wetenschappelijk is bewezen. Iets kan pas wetenschappelijk worden bewezen als het meetbaar is. Hoe kun je het weldadige gevoel dat ontstaat bij een massage meetbaar maken? Dit was een vraag die de wetenschappers lange tijd bezighield. Nu is het ze gelukt om zowel de psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen van massages te verklaren.

Baanbrekend onderzoek effecten massage

Recent verschenen de resultaten van een baanbrekend onderzoek naar de effecten van massage in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Mark Rapaport en werd uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angelos in de VS. Aan het onderzoek namen 53 personen deel, waarvan 29 mensen Zweedse massage kregen en 24 mensen een lichtere massage met zachte aanrakingen. De wetenschappers namen voor en na de massages bloedmonsters af. De testresultaten waren overduidelijk; er waren significante positieve veranderingen in de samenstelling van het bloed aan te wijzen.

Voordelen Zweedse massage

Uit het onderzoek naar de samenstelling van het bloed van de mensen die een Zweedse massage (Basis Massagetechnieken; deze handgrepen worden gebruikt bij klassieke massage, algehele lichaamsmassage en sportmassage) hadden ondergaan bleek dat er een duidelijke toename van lymfocyten was. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf, oftewel ze zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Ook bleek dat na een Zweedse massage het cortisol-niveau afnam. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress. Daarnaast was er ook een duidelijke afname van het antidiuretisch hormoon. Dit hormoon speelt een rol in agressief gedrag. Samengevat kunnen we stellen dat Zweedse massage het immuunsysteem verbetert en stress en agressie vermindert.

Voordelen lichte massage

De massages die bestonden uit lichtere aanrakingen -zoals bijvoorbeeld bij een zachte ontspannende lichaamsmassage, of Guasha gezichtsmassage- hadden een aantal andere uitwerkingen op het lichaam. Het niveau aan oxytocine nam toe. Oxytocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en gebondenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen. Een andere bevinding was dat door deze vorm van massage het corticotropin-releasing hormoon (CRH) afneemt, een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt er dus voor dat stress vermindert. Samengevat zijn de effecten van massages met lichte aanrakingen het krijgen van een gevoel van veiligheid en verbondenheid en de afname van stress.

Conclusie: gezond door massage

Dankzij massages word je minder snel ziek vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem en ook lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans. Verder nemen ook psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn heel duidelijk; massage is een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen.

Positieve effecten van massage

1. Balans voor lichaam en geest
(In onze Westerse cultuur wordt denken en doen belangrijker geacht dan simpelweg voelen. Massage is een goede manier om denkprocessen tijdelijk tot rust te brengen en op deze manier uw lichaam te voelen en beter contact te maken met uzelf.)

2. Rust en ontspanning

3. Blokkades opheffen

4. Pijnklachten verminderen
(Massage kan veel verschillende klachten verzachten: rugpijn, last van nek en schouders, koude voeten of slechte circulatie, hoofdpijn, verkrampte spieren, etc)

5. Ademhaling verbeteren

6. Spijsvertering & Bloedcirculatie verbetering

7. Afvalstoffen verwijderen uit het lichaam (Door massage worden afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderd waardoor genezingsprocessen versneld zullen worden. Massage zorgt voor een sneller herstel en soepelheid van de spieren.)

8. Verlichting van spanning en stress

9. Hernieuwde levenslust

10.Tegen slapenloosheid

11.Vernieuwde energie, inzichten en bewustwording
(Een massage is de tijd om op te laden, een tijd volledig voor uzelf. Diepe ontspanning tijdens een massage verhoogt de bewustwording van lichaam en geest. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in de aard en mogelijke oorzaak van pijn en klachten.)

12.Beter in je vel zitten

13.Stimuleert het zelfherstellend vermogen van ons lichaam
(Massage werkt helend en kan op verschillende gebieden waardevol zijn. Het kan preventief gebruikt worden, maar ook om gezondheidsproblemen te verminderen en soms zelfs genezen. Massage helpt op verschillende manieren die samen een gevoel van fysiek en mentaal welzijn creëren.)

14.Goed voor het versterken van ons immuunsysteem
(Dankzij massages word je minder snel ziek vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem en ook lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans.

15.Vermindert hoeveelheid stresshormoon
(Cortisol, adrenaline)

16.Vermeerderd endorfine in de hersenen
(Geluksgevoel)

Op November 19, 2013