
Waarom voel ik me zo slecht? Masseren bij pubers!
Puberteit, hormonen gieren terwijl je dat zelf niet beheersen. Je voelt van alles door je lijf gaan maar weet niet te duiden wat en waarom. Je weet maar één ding. Jij hoort er niet bij. Je voelt je eenzaam, ongelukkig. Soms lelijk. Je haat je eigen lijf. Het moet slanker, mooier, beter. Helaas voelen jonge mensen zich zo. Te vaak. De prikkels uit de omgeving en de druk van de groep zijn zo groot dat jonge mensen hier soms onder dreigen te bezwijken.
Massage bij jonge mensen
Massage blijkt bij jonge mensen groot effect te scoren. De drempel is vaak hoog om naar een masseur te gaan. Iemand zit aan je, en je moet jezelf blootgeven. Dat is allemaal heel onwennig. Eerder gaan jonge mensen met hun problemen naar een gedragstherapeut. Uiteraard kiest iedereen zijn eigen weg. Massage blijkt een prima invalshoek om nu eens niet te hoeven praten en de eigen onzekerheden onder de woorden te brengen of angsten of onlust. Dat is voor sommige jongeren juist een te grote bedreiging of ze ervaren het leven als nog moelijker.
Massage tegen zelfbeschadiging of uithongeren
Juist doordat bij massage het lichaam als invalshoek wordt gekozen en de rust en aandacht kan worden ervaren leren jongeren in stilte bij zichzelf te komen. Door heel aandachtig meer een te worden met de eigen lichaamsprocessen leren ze signalen van onlust te herkennen en te duiden. Door die lichaamlijke ervaringen leren jongeren meer respect te krijgen voor het eigen lichaam. Dit helpt om bijvoorbeeld zelfbeschadiging of uithongeren tegen te gaan. Maar ook in de slag om een gezond levenspatroon te ontwikkelen en overgewicht tegen te gaan.
Massage als aangename therapie
Op je zestiende denken jongeren noch ouders aan masssage als hulp bij een groot aantal klachten en onlustgevoelens. Maar het zou vaker een overweging moeten zijn gezien de positieve effecten en geringe kosten. Daarnaast is massage een van de weinige therapien die mensen als aangenaam ervaren.
Op August 2, 2013