Artikel afbeelding

Restless Legs Syndroom (RLS)

Massagetherapie kan een bijdrage leveren aan het verminderen van RLS-klachten. Mensen met restless legs syndroom (RLS) hebben een irritant, branderig gevoel in hun benen, meestal in de kuiten. Het gevoel is vaak het ergste wanneer ze net in bed gaan liggen. Door de benen te bewegen voelen ze beter.

Behandeling Restless Legs Syndrome (RLS)

Mensen met restless legs syndroom (RLS) hebben een irritant, branderig gevoel in hun benen, meestal in de kuiten. Het gevoel is vaak het ergste wanneer u net in bed gaat liggen. Door de benen te bewegen voelen ze beter. U kunt hierdoor moeilijk stilliggen of zitten.

Massagetherapie

Massagetherapie kan een bijdrage leveren aan het verminderen van RLS. Het behandelen van triggerpoints in de kuitspier (M. Gastronomicus) en de Scholspier (M. Soleus) en het aanzetten van een aantal drukpunten op de Blaas- en Galblaasmeridiaan geeft vaak goede resultaten. De Dorn-methode; het controleren en zo nodig herstellen van beenlengte-verschil, bekkenscheefstand, SI-gewricht en wervelkolom (met name L4, L5), kan eveneens verlichting brengen in de klachten.

Voedingssupplementen en celzouten

RLS kan veroorzaakt worden door een tekort aan mineralen of vitaminen. Uit diverse onderzoeken zijn de volgende tekorten bekend:

  • IJzer, magnesium of calcium tekort
  • Vit. B12/foliumzuur tekort
  • Vit. B6 tekort of teveel

Het wordt aanbevolen om te korten aan mineralen en vitaminen vooraf te laten onderzoeken door de huisarts. Middels voedingssupplementen of celzouten kan de balans in het lichaam hersteld worden. Bijvoorbeeld:

  • Suppletie van magnesium-citraat 200-300 mg per dag
  • Suppletie van de volgende celzouten:

o Calcium phosphoricum (Dr. Schlüssler nr. 2) samen met magnesiumphosphoricum (Dr. Schlüssler nr. 7)

o ferrum phosphoricum (Dr. Schlüssler nr. 3)

Verdere aanbevelingen bij RLS-klachten

  • Drink geen koffie, thee, cola of andere dranken waar cafeïne in zit. Ook alcohol maakt de klachten erger.
  • Probeer te stoppen met roken.
  • Gezond eten is belangrijk.
  • Beweeg voldoende. Maar zorg wel voor een goede balans. Zeer intensief sporten kan de klachten verergeren.
  • Stimuleren van de doorbloeding van de benen, vooral voor het slapen gaan door: beweging, massagetherapie (triggerpoint en acupressuur), warm/koud-wisselbaden

Volgens de 5 elementenleer kunnen RLS-klachten ook ontstaan door een overbelasting van de lever. De overbelasting kan komen door gebruik van: gebakken vetten, frituurvet, oude kaas, worst, E-nummers, vetsin, citrus, specerijen en als bijwerking op medicatie.

Triggerpoints

Behandelen van triggerpoints in de kuitspier en de scholspier hebben een gunstig effect op RLS-klachten.

Kuitspier (M. Gastrocnemius). De musculus gastrocnemius of kuitspier is een bi-articulaire spier, dit houdt in dat het verloop van de spier over 2 gewrichten gaat. In dit geval over het kniegewricht en over het enkelgewricht. Daarnaast heeft de spier twee koppen, het caput laterale en het caput mediale die wordt geïnnerveerd door de nervus tibialis (ruggenmergsegment S1-S2) in de oppervlakkige laag aan de achterzijde van het onderbeen. Samen met de musculus soleus en de musculus plantaris vormt hij de musculus triceps surae. De spier ontspringt boven het kniegewricht met twee koppen aan de condyli femoris en hecht met de achillespees vast aan het hielbot (calcaneus). Zijn voornaamste functie is het buigen van het onderbeen in het kniegewricht en het strekken van de voet in het enkelgewricht (plantairflexie). De spier is met zijn beide koppen uitstekend van buitenaf waarneembaar op het onderbeen. De musculus gastrocnemius is de spier die bij de achillespeesreflex samentrekt. Bij een zweepslag is er een ruptuur van het caput mediale van de m. gastrocnemius.

Scholspier (M. Soleus). De musculus soleus wordt ook wel de scholspier genoemd en wordt geïnnerveerd door de nervus tibialis die een vertakking is van de nervus ischiadicus (ruggenmergsegment S1 - S2). Het is een brede spier in de oppervlakkige laag aan de achterzijde van het scheenbeen en kuitbeen, beiden in het onderbeen. Samen met de musculus gastrocnemius en de musculus plantaris vormt hij de musculus triceps surae. De spier ontspringt vlak onder het kniegewricht en hecht met de achillespees vast aan het hielbot (lat.: os calcaneus). Zijn voornaamste functie is het strekken van de voet in het enkelgewricht (plantairflexie). Hoewel de spier onder de gastrocnemius ligt, zijn de contouren van deze brede platte spier duidelijk van buitenaf op het onderbeen waarneembaar.

Bronvermeldingen:

- http://www.triggerpoints.net/

- http://www.stichting-restless-legs.org/

- http://www.atriummc.nl/index.php?id=22485&view=aandoening&nummer=4078

Op November 16, 2012