Dorn methode: jezelf uitlijnen met APK!
De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengte verschil. Bijna iedereen heeft beenlengteverschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze “pilaren” niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg.
Oorzaken van beenlengteverschil
De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht “getrokken”.
Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 2 tot 3 centimeter ontstaan.
Behandeling met Dorn-methode
Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het (tijdelijk) langer geworden been korter maken! Dit korter maken en houden doet u (na instructie) zelf, door het uitvoeren van een eenvoudige oefening. Als na het corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, gaan we verder met het controleren van het bekken (Si-gewrichten) en daarna de wervelkolom. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden gecorrigeerd in samenwerking met de therapeut. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging. Door deze beweging houden we de spieren als het ware voor de gek en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken.
De behandeling van de wervelkolom kan worden afgesloten met een zachte massage: de Breuss massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Johannesolie. Deze olie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen. De Dorn methode kan ook prima toegepast worden bij kinderen. Kinderen vallen regelmatig en worden vaak geholpen bij het uittrekken van strak zittende laarzen of schoenen. Er wordt dan (onbewust) behoorlijk hard aan de beentjes getrokken waardoor eventueel beenlengte verschil kan ontstaan. Een behandeling duurt ca. 1 uur.
Na de Dorn behandeling
Na de Dorn behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden. Er kan gedurende 3 tot 7 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand. Veel water drinken helpt hierbij.
Waar een Dorn behandeling volgen?
Dat is een lastige vraag. Binnen de Dorn Methode zijn er een aantal stromingen ontstaan. Eén daarvan blijft zo dicht mogelijk bij de methode van Dieter Dorn zelf (less is more). Helaas zijn er ook instanties die de eenvoud van deze techniek 'mooier' of 'ingewikkelder' proberen te maken dan nodig is.
Ik heb het genoegen gehad om het onderwijs in deze methode te genieten van een directe leerlinge van Dieter Dorn zelf (Jeannet Botter). Waardoor er (gelukkig) geen ruis tussen de oorspronkelijke technieken en het onderwijs zit. Het is dus best even 'zoeken' op internet naar een goede behandelaar. Referentie's zijn uiteraard het meest waardevol bij zo'n zoektocht. Let er wel op of de Dorn opleiding gevolgd is bij een geaccrediteerde opleidingsinstantie en of de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging (ivm richtlijnen, klacht-/tucht commissie).
Vervolg op de behandeling?
Als e.e.a. na een Dorn behandeling weer recht(er) staat (of soms al meteen), verdient het de aanbeveling om m.b.v. Triggerpoint Therapie de 'erfenis' aan actieve 'spierknopen' (triggerpoints die een herkenbare uitstralingspijn veroorzaken) weg te werken. Ook dit kunt u helemaal zelf (leren). Ik raadt mensen wel aan om in eerste instantie te beginnen bij een gediplomeerd triggerpoint therapeut. Hij/zij kan u precies uitleggen op welke manier en frequentie u zichzelf kunt behandelen.
Tot slot
Ik krijg wel eens de vraag:
Als men zichzelf kan behandelen is dat dan niet slecht voor de portomonaie van de therapeut?
Driewerf neen, mits de therapeut van het conservatieve beeld kan afstappen om mensen krampachtig bij zich te houden en liefst wekelijks wil laten terugkeren. De nieuwe visie is m.i. meer geholpen met zoveel mogelijk mensen die zichzelf kunnen helpen in plaats van steeds dezelfde mensen in de praktijk met weinig progressie. Als er weinig progress wordt gemaakt met een therapie, dan is er mogelijk ook iets mis met het gekozen protocol. Mijn advies; blijf dan ook niet 'hangen' maar zoek verder! Met het huidige aantal gediplomeerde (en erkende) therapeuten kunnen we moeilijk alle Nederlanders bedienen en daarnaast willen mensen eens in de paar maanden nog wel eens een 'check-up'. Soms verdraait er in het dagelijks leven wel eens een wervel. Daarnaast is er ook nog een grote groep mensen die bij autopech direct naar de garage gaat, maar bij klachten aan het lichaam verbazingwekkend lang blijven doorlopen.
Vandaar ook de gekozen subtitel: jezelf uitlijnen met APK.
Op January 9, 2012