Vasten en reinigen

Goed reinigen doe je, afhankelijk van de vervuiling van je systeem 1-3 keer per jaar. Het ontslakt je lichaam en haalt je tempo er even uit. Een ideaal moment van bezinning dus. Je kunt het ook koppelen aan diepgaand te sharen met je partner. Luisteren en aangeven hoe je je voelt, wat je nodig hebt.

Goed reinigen doe je, afhankelijk van de vervuiling van je systeem 1-3 keer per jaar. Het ontslakt je lichaam en haalt je tempo er even uit. Een ideaal moment van bezinning dus.

Je kunt het ook koppelen aan diepgaand te sharen met je partner. Luisteren en aangeven hoe je je voelt, wat je nodig hebt.

Reiniging van de darmen


Voorbereidingsfase

Vast in het voorjaar en najaar. Neem er de ruimte voor in je agenda.

Begin 10 dagen voor het vasten met reinigende kleipoeder (bijv. Luvos Heilaarde 1, of vertagil clay). 's Ochtends en 's avonds neem je dat. Het is een poeder dat gif- en afvalstoffen bindt, denk dan aan kwik, lood en zware metalen die je via de lucht ademt, via de verontreinigingen in je voedsel in je lichaam blijven zitten. Via de ontlasting kun je die verontreinigingen met het kleipoeder weer kwijtraken.

Begin 3-4 dagen voor het vasten met reinigend eten.
Stop / beperk:
ei, kaas, noten, vis, bonen. Tofu, tempeh, saus, vetten, koek, snoep, brood, alcohol, chocolade, koffie, specerijen.
Wat eet je dan nog wel:
fruit, zaden, pitten, granen, muesli, quinoa, boekwijt of rijst, rijstwafels, crackers, kwark/melk/yoghurt van soja, groenten, rauwkost. Neem in verhouding veel groenten of fruit (meer dan de helft).

Laatste afbouwdag

Eet slechts fruit, verdeeld over de hele dag. Geen banaan of gedroogd fruit. Eet zorgvuldig, langzaam kauwend. Drink groente- / fruitsap. Drink 's avonds senna thee. Dat stimuleert je darmen enorm en helpt bij het afvoeren van reststoffen in je darmen. 's Ochtends en 's avonds neem je het reinigende kleipoeder.

Vastendag 1

's Ochtends en 's avonds neem je het reinigende kleipoeder. Neem geen vast voedsel tot je. Hoogstens in de morgen een appel die je langzaam kauwt. Drink veel. Water, kruidenthee, geen zure fruitsappen. Wortelsap wel.

Het vasten vergt veel van je. Rust goed, en geef aandacht aan jezelf.
's Middags neem je of colon clean, of bitterzout of senna thee om je darmen te reinigen.

Mix 's avonds het sap van een citroen met wat olijfolie (50/50), en neem dat voordat je gaat slapen. Ga dan een half uur op je rechterzijde liggen. Dit reinigt ook de galblaas en lever mee.

Vastendag 2 en 3

's Ochtends en 's avonds neem je het reinigende kleipoeder. Je kunt hier stoppen en met het opbouwprogramma beginnen. Na 24 uur reiniging zijn je darmen al helemaal leeg geweest, maar het kan de moeite waard zijn om nog twee extra dagen te vasten, om grondiger schoon te maken.

's Ochtends neem je of colon clean, of bitterzout of senna thee om je darmen te reinigen. Je drinkt voornamelijk diksap of ook groente of fruitsappen. Omdat je vitaminegebrek nooit in kan halen is het verstandig om iets van vitamines binnen te krijgen via je fruitsappen of evt. een multivitamine. Bietensap is goed om te drinken, voedend en reinigend. Miso soep, of gistvrij bouillonpoeder kan je nemen tegen de kou. Drink langzaam en bewust. Als je voor een milde vorm kiest, dan eet je 1 á 2 rijstwafels, wat geroosterde zaden (pijnboom, pompoen, zonnebloem).

In totaal heb je voor 3 dagen nodig:

 • 8 liter water

 • 1-2 liter vruchtensap (appel)

 • 1-2 liter wortelsap of bietensap

 • 1 citroen

 • wat olijfolie

 • meerdere appels voor de af- / opbouwdagen

 • miso soep of gistvrije bouillonpoeder

 • evt. rijstwafels en zaden (pijnboom, pompoen, zonnebloem) die je zelf roostert.

 • Luvos Heilaarde 1, of vertagil clay

 • Senna thee

 • colon clean, of bitterzout

Het is het verstandigst om biologische producten te nemen, want je bent aan het reinigen...

Opbouwdagen

Als eerste eet je een appel, bij voorkeur kleine stukjes die in warm water hebben gelegen. Daarna eet je net als in de afbouwdagen bepaalde producten niet / wel (zie aldaar). Doseer.

Eet geen koolhydraten en eiwitten in één maaltijd.

Eet 's middags licht verteerbare eiwitten (biogarde, kwark) en 's avonds wat rijst met groente. Bouw langzaam op.

Het reinigen reinigt ook het energieveld waar we ons in bevinden. Hierin zitten ons geheugen, kennis en wijshied, verleden en toekomst. Door vervuilingen in dat systeem van bijv. verkeerd gedrag of denkwijze, kan er vervuiling in ontstaan, en dat is de bron van alle ziekte. Het reinigen reinigt ook dat energieveld. Je zult andere mensen op je pad kunnen treffen.

Op September 4, 2011