Van Klacht naar Kracht

Zelf iets doen aan u onverklaarbare pijnklachten? Dat kan.

Heeft u last van pijn, stijfheid, tintelingen,evenwichtsstoornissen, krachtverlies? Dan kunnen triggerpoints(spierknopen) weleens de oorzaak zijn. Zelfs al heeft u de diagnose artrose of hernia gekregen dan kan het zijn dat triggerpoints mede de oorzaak zijn van de pijnklachten.

Een triggerpoint kan ontstaan door zware inspanning, verkeerde werkhouding een val of een ongeluk. Ook kan inactiviteit zoals een periode in het gips of stress een oorzaak zijn. Heeft u eenmaal triggerpoints dan ontstaat meestal pijnvermijdend gedrag. De spier waarin zich een triggerpoint bevindt wil niet makkelijk meer rekken en strekken. Daardoor gebruik je de spier minder en worden andere spieren overbelast. Met als gevolg dat daar ook weer triggerpoints kunnen ontstaan. Zo ontstaat er dus een kettingreactie.

Het kenmerkende voor een triggerpoint is dat de pijn zich niet alleen op de plek zelf bevindt, maar zich ook op andere plaatsen in het lichaam openbaart. Pijn in de onderrug kan ontstaan door bijvoorbeeld triggerpoints in de kuiten, buikspieren of billen. Of hoofdpijn die wordt veroorzaakt door triggerpoints in de halsspieren.

Triggerpointtherapie is erop gericht de triggerpoints uit te schakelen, zodat de spier zijn oorspronkelijke staat weer terug krijgt. De therapeut onderzoekt of er triggerpoints zitten in de spieren die de klachten kunnen veroorzaken waar u last van heeft. En vraagt wat de eventuele oorzaak zou kunnen zijn. De spier wordt behandeld.

Zelf wordt u ook betrokken bij de therapie. U wordt geleerd hoe u thuis de spier kunt behandelen. Het is eenvoudig om te doen en het kost u hooguit een paar minuten per dag. Op deze manier kunt u dus invloed uitoefenen op uw eigen gezondheid.

Op August 23, 2011