Artikel afbeelding

De balans tussen Yin en Yang

In de Chinese geneeswijze gaat men uit van het principe van yin en yang. Normaal gesproken zijn deze twee met elkaar in balans. Echter, indien er teveel van het één is of teveel van het ander kunnen er klachten ontstaan, zowel mentaal als fysiek. Hierbij valt te denken aan onrust, stress, lusteloosheid, stijfheidsklachten en pijnklachten. Door te ontdekken waar de disbalans zit kunnen veel klachten verminderen.

Waar staan Yin en Yang voor?

Yin staat voor vrouwelijk, rust, bezinning etc. Yang staat voor mannelijk, warm, activiteit, organiseren etc. Om yin en yang zoveel mogelijk in balans te brengen is het belangrijk om yin activiteiten af te wisselen met yang activiteiten. Neem bijvoorbeeld een rugklacht. Indien je met rugklachten op bed gaat liggen en besluit rust te nemen (yin), worden te klachten meestal niet beter. Indien je besluit als een gek te gaan sporten, heel hard te werken en geen moment rust te nemen (yang) bespoedigd dat vaak ook niet herstel. Indien je geregeld een stuk loopt, oefeningen doet, voorzichtig sport en geregeld even een pauze neemt, door bijvoorbeeld even te zitten of een warm bad te nemen zal dat de klachten ten goede komen.

Hoe werken Yin en Yang?

Een voorbeeld: bij mensen die stress ervaren is vaak yang-energie meer actief. Mensen moeten deadlines halen, veel plannen en zijn altijd druk. Door dan momenten van bezinning zoals yoga, meditatie, een ontspannende massage of een rustgevende wandeling in te bouwen, zal het lichaam meer in balans komen en zullen de lichamelijke klachten ten gevolgen van de stress en ook de stress langzaam verminderen. Het wegnemen van een aantal yang activiteiten kan ook een oplossing zijn, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Ook persoonlijkheden kun je bekijken aan de hand van yin en yang. Je kunt bijvoorbeeld heel yin zijn doordat je heel goed naar anderen kan luisteren en iedereen in de omgeving helpt met zijn of haar problemen. Dit is een goede eigenschap, maar als hij te yin wordt kan het zijn dat je jezelf wegcijfert. Op zo’n moment kan het goed zijn jezelf iets yanger te gedragen door ook eens voor jezelf op te komen. Omgekeerd kan natuurlijk ook.

Het principe van yin en yang kan dus een hele goede manier zijn om erachter te komen waar bepaalde klachten vandaan komen en wat eraan is te doen. Er zijn ook diverse oefeningen om yin en yang in balans te brengen of om meer yin of meer yang aan het leven toe te voegen.

Op April 18, 2011