Ayurvedische massages

De ayurvedische massage is een van de behandelmethoden binnen het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda. ...geef jezelf of iemand die je dierbaar is, een massage kado...

.

Ayurveda

Ayurvedawordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n vijf a zesduizend jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeemafkomstig uit India en betekent: kennis (veda) van het leven (ayus).

De 3 dosha’s Vata Pitta en Kapha opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde spelen een belangrijke rol in de ayurveda. Alles, mensen,seizoenen, leeftijden kunnen beschreven worden in termen van deze 3 bio-energieën.

Binnen de ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s Vata (ether lucht), Pitta (vuur) en Kapha (water aarde) in balans zijn, de uitscheidingsproducten goed zijn, de geest rustig en in balans is, de weefsels normaal functioneren.

Ayurvedische massage

De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is het onderdeel van een behandel programma of als voorbereiding op de pancha karma,de vijfvoudige reinigingsmethode.

Een echte ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruimehoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinalewerking. De ayurvedische massage is een gehele lichaamsmassage waarbij dus ook het hoofd en gezicht meegenomen worden. Deze massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie (dosha/prakruti) van de persoon enzijn/haar specifieke klachten (vrikruti) en eventuele pijn in de vorm van massage techniek en de kruidenolie die gebruikt wordt

.
De keuze voor specifieke oliën voor specifieke klachten als reuma (ama vata) en hoofdpijn werden al beschreven in de klassieke ayurvedische literatuur. Dewerking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigenvan de weefsels en kanalen. Veel kruidenoliën zijn gebaseerd op een basisolieals sesamolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter) waar kruiden in verwerktzijn. In sommige gevallen (kapha type klachten of personen) kan met droge kruiden gemasseerd worden.

In de meeste gevallen vindt ayurvedische massage plaats met de handen, soms met de voeten en in sommige gevallen (zoals voor reumatische aandoeningen, fibromyalgie) van therapeutische massage wordt gemasseerd met rijst of kruidenbundels.

De ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de drukafgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van deenergiekanalen – de nadi’s - en de energiepunten genaamd marma’s heeft de ayurvedische massage een energetisch aspect. De masseur stemt middels meditatie af op de energie van de cliënt voor zij/hij de massage start.

De ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam ende geest worden gestimuleerd. De massage:

  • Verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop
  • bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning
  • helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, rsi, whiplash, reuma, stress, burnout, spijsverteringsklachten en hoofdpijn

Deayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud enjong. Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarin wordt afgeraden omeen (ayurvedische) massage te ondergaan: tijdens de eerste 3 maanden van dezwangerschap, bij kanker, bij koorts, direct na eten.

De ayurvedische massage is een weldaad voor lichaam en geest.

alleen op afspraak

Op January 5, 2011